Vijeće ministara utvrdilo Prijedlog zakona o praznicima BiH

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara utvrdilo Prijedlog zakona o praznicima BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o praznicima BiH i neradnim danima.

Vezano: Praznici u BiH

Ovim Prijedlogom je predviđeno da četiri dana u godini budu državni praznici, praznici za sve građane BiH - Nova godina, Prvi maj, Deveti maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, kao i 26. juni - Dan podrške žrtvama nasilja.

Osim toga, neradni dani određeni su i za vrijeme vjerskih praznika pripadnika islamske, katoličke, pravoslavne i jevrejske vjeroispovijesti.

Prijedlog zakona bit će dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Dosadašnje nepostojanje jedinstvene zakonske regulative ima za posljedicu da se o neradnim danima za državne organe, privredna društva i druga pravna lica i oblike organiziranja odlučuje za svaki slučaj posebno.

Nepostojanje regulative za državne praznike dovodi do situacije da se neradni dani ne podudaraju, što se nepovoljno odražava na rad svih nivoa vlasti.

Kako narodi i građani BiH, prema religijskoj pripadnosti i tradiciji, obilježavaju različite vjerske praznike, nametnula se potreba da se i državnim zakonom preciziraju navedene različitosti, te da se najznačajniji praznici svake religije proglase neradnim danima u BiH, navodi se u saopćenju.

rtvfbih/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije