Vijeće ministara suspendovalo Harisa Bašića

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara suspendovalo Harisa Bašića

Bašić optužen za zloupotrebu položaja (Arhiv)

Na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o suspenziji Harisa Bašića, dosadašnjeg direktora državne Agencije za promociju stranih investicija (FIPA).

Razlog smjene Bašića jeste što je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog zloupotrebe položaja, a za vršioca dužnosti imenovana je Blaženka Mišković, zamjenica direktora.

Riješiti problem PDV-a i deminerskih organizacija

Raspravljajući o problemu oporezivanja bankovnih transfera donacija nevladinim organizacijama koje se bave deminiranjem, Vijeće ministara je zadužilo ministra finansija Dragana Vrankića da u najkraćem mogućem roku pronađe rješenje za ovaj problem.

Ovo pitanje otvoreno je nakon što je Delegacija Evropske komisije najavila da će biti prinuđena da suspendira cjelokupnu sadašnju finansijsku pomoć u sektoru deminiranja ukoliko Uprava za indirektno oporezivanje ne poništi svoje odluke o naplaćivanju PDV-a na ove aktivnosti.

Vijeće je utvrdilo također i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine. Izmjenama i dopunama bit će poboljšana postojeća rješenja, pojašnjene i precizirane norme kako bi se omogućila brža i lakša primjena Zakona o radu u institucijama BiH.

Korak naprijed ka Strategiji trancizione pravde

Na prijedlog Ministarstva pravde, donešena je Odluka o osnivanju Ekspertne radne grupe za izradu Strategije tranzicione pravde u BiH i Akcionog plana za njeno provođenje.

Radna grupa imat će 15 članova, od kojih će deset predložiti institucije BiH, entiteti i Brčko Distrikt BiH, a preostalih pet članova organizacije civilnog društva.

U svojstvu posmatrača u rad ove ekspertne radne grupe bit će uključeni po jedan predstavnik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH i donatorske organizacije koje djeluju u oblasti reforme sektora pravde i tranzicione pravde u BiH.

Rok za izradu Strategije i Akcionog plana je dvije godine od dana imenovanja članova Radne grupe.

Zaštita ekonomskih, kulturnih i socijalnih prava


Pored toga, Vijeće ministara pokrenulo je proceduru potpisivanja Fakultativnog protokola Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. Potpisivanjem ovog protokola, BiH prihvata nadležnost UN-ovog komiteta da razmatra slučajeve pojedinaca i grupa koji su žrtve povreda ekonomskih, socijalni i kulturnih prava. Mogućnost obraćanja UN-ovom komitetu dolazi samo u slučaju da su iskorišteni svi domaći pravni lijekovi.

Među ostalim tačkama dnevnog reda, prihvaćena je inicijativa za Ugovor o kredit između BiH i OPEC fonda za unaprjeđenje života na selu. Iznos kredita je šest miliona dolara, s rokom otplate od 20 godina i „grace“ periodom od pet godina.

Vijeće ministara imenovalo je bh. predstavnike u EURIMAGES-u, fondu Vijeća Evrope za filmsku koprodukciju. BiH će u ovoj instituciji predstavljati Jovan Marjanović i Nikola Pejaković, saopšteno je u četvrtak iz Vijeća ministara.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije