Vijeće ministara: Strožije kazne za krivična djela trgovine ljudima

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara: Strožije kazne za krivična djela trgovine ljudima

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, s ciljem harmonizacije krivičnog zakonodavstva BiH s  međunarodnim pravom i legislativom Evropske unije (EU).

Prijedlogom zakona želi se izvršiti i razgraničenje nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana u Krivičnom zakonu BiH te u krivičnim zakonima entiteta i Brčko Distrikta radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između policijskih i pravosudnih tijela entiteta, Brčko Distrikta i BiH.

Izmjenama zakona, između ostalog, predviđene su strožije kazne za krivična djela trgovine ljudima te se organizirana međunarodna trgovina ljudima propisuje kao posebno krivično djelo. Predloženim zakonom propisano je krivično djelo 'prisilni nestanak' kao posebno krivično djelo nevezano za stanje ratnih okolnosti. Ministarstvo pravde dostavit će prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, razmotrilo i usvojilo Analizu vanjskotrgovinske razmjene BiH za januar – juni 2013. godine, u kojoj se navodi da je trgovinski deficit u odnosu na isto razdoblje prošle godine manji za 12,39 posto, dok je pokrivenost uvoza izvozom 58,06 posto i povećana je za 5,32 posto.

Vijeće ministara BiH je upoznato sa Izvještajem o reviziji učinka rada komisija institucija Bosne i Hercegovine, koje je pripremio Ured za reviziju institucija BiH. Zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora da temeljem preporuka istaknutih u izvještaju pripremi akt kojim će se uspostaviti jasni kriteriji i pravila za formiranje komisija i drugih radnih tijela institucija BiH  koja im pomažu u radu, osigurati definiranje jasnih zadataka i mjerljivih rezultata koje komisije i druga radna tijela trebaju ostvariti, a koji će biti osnova za praćenje učinkovitosti njihova rada, isplata naknada za rad u komisijama i drugim radnim tijelima zasnivati na rezultatima koji se ostvare u odnosu na postavljene ciljeve, te uspostaviti evidencija osnovanih komisija i drugih radnih tijela.

Donošenjem ovih zaključaka Vijeće ministara BiH želi uvesti više reda u rad komisija i dodatno racionalizirati trošenje budžetskog novca. Vijeće ministara BiH razmotrilo je i usvojilo Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa koju je pripremio Ured za veterinarstvo o realiziranim i planiranim aktivnostima u vezi sa ispunjavanjem uvjeta za izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU.

U informaciji se navodi da bi se usvajanjem izmjena zakona o veterinarstvu  i uspostavom modela funkcioniranja službenih kontrola hrane i stočne hrane, kako je to predviđeno ranije potpisanim protokolom, i u drugim oblastima, osim mlijeka i proizvoda od mlijeka, stvorili preduvjeti za izvoz i drugih proizvoda životinjskog porijekla.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Općeg memoranduma o razumijevanju između EUFOR-a i Ministarstva odbrane BiH, kojim će se unaprijediti zajedničke aktivnosti i pojednostaviti saradnja definirana ranije potpisanim sporazumima. Ministarstvo odbrane dostavit će prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Zekerijah Osmić.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice za nominiranje kandidata za nagradu UN-a za oblast ljudskih prava. Ministarstvo za ljudska prava formirat će mješovitu komisiju za odabir kandidata koji će biti nominiran ispred BiH, a u kojem će sudjelovati predstavnici resornih ministarstava, akademske zajednice i respektabilnih nevladinih organizacija u oblasti promocije ljudskih prava. Komisija će nakon javnog poziva i provedene procedure prijedlog kandidata dostaviti Vijeću ministara BiH na konačnu potvrdu. Nagrada UN-a za oblast ljudskih prava bit će  dodijeljena 10. decembra 2013. godine u  New Yorku prilikom obilježavanja Dana ljudskih prava.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, usvojilo je Gender akcijski plan Bosne i Hercegovine za razdoblje 2013. – 2017. godina i zadužilo sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine da se aktivno uključe u realizaciju planiranih aktivnosti iz ovog plana. Ovaj strateški dokument u oblasti ravnopravnosti spolova usklađen je s obavezama i međunarodnim standardima koji proizlaze iz dokumenata Ujedinjenih naroda, Evropske unije i Vijeća Evrope. Gender akcijski plan BiH sadrži ciljeve, programe i mjere za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u svim oblastima života i rada u javnoj i privatnoj sferi te istodobno daje smjernice za izradu godišnjih operativnih planova na državnoj, entitetskoj, kantonalnoj i lokalnoj razini.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je upute o postupku međuresorne koordinacije prilikom primanja, upućivanja i tranzita međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju, koji prati smjernice EU-a i Međunarodne federacije društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u ovoj oblasti. Na ovaj se način doprinosi razvitku sistema zaštite i spašavanja Bosne i Hercegovine u slučaju prirodnih i drugih nesreća, a ujedno čini korak naprijed na njezinu putu euroatlantskih integracija.

U posljednje vrijeme požari i poplave su sve izraženiji u BiH, što zahtijeva odgovarajuće mjere za njihovu prevenciju, pripremanje za odgovor, ublažavanje posljedica njihova nastanka, kao i upravljanje i rukovođenje operacijama, snagama i drugim resursima odgovora te oslanjanje na međunarodne partnere koji mogu pružiti pomoć u slučaju prirodnih i drugih nesreća.              

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH, razmotrilo je Pregled realizacije zaključaka Vijeća ministara BiH za razdoblje od od 1. 1. do 30. 6. 2013. godine s ukupno održane 22 sjednice, u kojem se navodi da je od 374 zaključaka realizirano 350 ili 94 posto, dok su nerealizirana 24 zaključka. Zadužena su ministarstva i druge institucije koje nisu u cijelosti realizirale zaključke Vijeća ministara da ih bez daljnjeg odlaganja u cijelosti provedu te da ubrzaju aktivnosti za zaključke čija realizacija zahtijeva dulje vremensko razdoblje ili saradnju s drugim institucijama.  Zaključeno je da i ubuduće realizacija zaključaka Vijeća ministara treba biti prioritet svih ministarstava i drugih institucija.   

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane,  donijelo je više  pravilnika iz oblasti hrane s oznakom 'E' koja predstavlja potvrdu usklađenosti s propisima Evropske unije. Riječ je o Pravilniku o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima od mesa, Pravilniku o metodama analiza toplinski obrađenog mlijeka za prehranu ljudi, Pravilniku o metodama uzorkovanja i analiza zgusnutog (kondenziranog) mlijeka i mlijeka u prahu namijenjenog za prehranu ljudi, Pravilniku o prerađenoj hrani na bazi žitarica i hrani za bebe za dojenčad i malu djecu i Pravilniku o metodama uzorkovanja i analiza jestivih kazeina i kazeinata.  Na ovaj način zakonodavstvo BiH usklađuje se s legislativom Evropske unije i unapređuje zaštita zdravlja potrošača, uz istodobnu zaštitu proizvođača i procedura koje su usklađene sa standardima EU-a.  

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ureda za veterinarstvo BiH, donijelo je Pravilnik o mjerama u slučaju otkrivanja relevantnih serotipova salmonela od interesa za javno zdravstvo kod peradi. Pravilnikom su propisane mjere u slučaju sumnje na infekciju, te u slučaju potvrđene sumnje infekcije relevantnim serotipom salmonela kod rasplodnih jata, koka nosilja i brojlera.  U slučaju pozitivnog nalaza na relevantni serotip salmonele, ovlašteni laboratorij je dužan u roku od 24 sata o tome obavijestiti vlasnika, nadležnog veterinarskog inspektora, kao i nadležno tijelo entiteta i Brčko Distrikta, koji o tome obavještavaju Ured za veterinarstvo BiH. Vlasnik je u slučaju pozitivnog nalaza  dužan o tome obavijestiti nadležnu veterinarsku organizaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije