Vijeće ministara može se formirati za 72 sata

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara može se formirati za 72 sata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da se Predsjedništvo BiH ne bi trebalo više baviti nominiranjem kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dok se ne dobije potrebna zastupnička većina u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH 
 
Dodik je naglasio da se mandatar može predlagati kada se stekne propisana većina u parlamentu, ističući da kandidat Slavo Kukić nema potrebnu većinu, a da se to "znalo od samog početka".
 
"Primarno je da se osigura poštivanje daytonske strukture, koja podrazumijeva da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda i da moramo afirmirati ono što je predstavljanje, a u svakoj demokratskoj strukturi predstavljanje znači legitimitet i 50 plus jedan glas", rekao je Dodik.
 
Lider SNSD-a naglasio je da u rotacijama, koje je, kako tvrdi, predvidio Dayton, mjesto predsjedavajućeg sada "pripada legitimnim političkim predstavnicima Hrvata" - u ovom slučaju dva HDZ-a, te dva dodatna ministarska mjesta, dok RS, kao konstitutivnom dijelu BiH pripadaju četiri ministarska mjesta.
 
"Mi isključivo tražimo mjesto ministra vanjskih poslova, a o ostalom se možemo dogovoriti", istakao je Dodik, napominjući da "ako netko želi Vijeće ministara BiH - može ga imati za 72 sata, a ako netko želi 'praviti šegu', kao što to, kako  kaže, 'rade sarajevski političari, može  nastaviti'".
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije