Vijeće ministara BiH usvojilo izmjene Izbornog zakona

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH usvojilo izmjene Izbornog zakona


Vijeće ministara BiH je većinom glasova utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se pojedine odredbe ovog zakona usklađuju s odlukom Ustavnog suda BiH u dijelu koji se odnosi na nazive općina u Republici Srpskoj i pitanje izbora u Mostaru.

Izmjenama Zakona definirano je i da će se svi glasački listići brojati na biračkim mjestima, osim glasačkih listića birača koji su glasali poštom, u odsutnosti, kao i nepotvrđenih glasačkih listića. Unutar Glavnog centra i dalje će se brojati glasački listići po zahtjevu općinske izborne komisije, ovjerene političke stranke, koalicije, nezavisnog kandidata ili liste nezavisnih kandidata. Institut zaštite izbornog prava osiguran je putem  prava na žalbu u svim fazama izbornog procesa, uključujući i pravo žalbe Apelacijskom odjelu Suda Bosne Hercegovine na rezultate izbora, kao i kroz zahtjev za ponovnim brojanjem glasačkih listića, piše Avaz.ba.

Prema izmjenama Zakona, mandati koje lista dobije raspodjeljuju se među kandidatima s liste prema njihovom redoslijedu na listi.   

Ministarstvo pravde dostavit će ovaj zakonski prijedlog Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.  

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine (VKTBiH), kojim se određuje gornja granica godišnje članarine kako bi se omogućilo nesmetano funkcioniranje gospodarskih subjekata i uspostavilo zdravo tržište.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije u vezi s IPA programom Jadranske prekogranične suradnje u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2012. – 2013. godinu s ciljem jačanja mogućnosti održivog razvoja jadranske regije.

Ukupna vrijednost programa u razdoblju od 2007. do 2013. godine je 245.611.916 eura, od čega je za BiH namijenjeno 17.217.372 eura, s tim da je u 2012. godini planirano 3.054.905 eura, a u 2013. godini 3.116.003 eura.  

Ovaj program podupire međugraničnu suradnju između Grčke, Italije, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.  

Slobodna trgovina

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i i Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA), koji će Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Mirko Šarović. Ovim sporazumom uvodi se bescarinska trgovina industrijskim proizvodima, odnosno ribom i ribljim proizvodima između BiH i EFTA-e, koju čine Norveška, Švicarska, Lihtenštajn i Island.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Direkcije za evropske integracije, usvojilo je Izvještaj o 2. krugu pregovora o protokolu uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice i BiH, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji, i Dodatak 2 Pregovaračke pozicije BiH.

Izaslanstvo BiH za pregovore je zaduženo da pripremi bh. prijedlog koji će sadržavati ponudu Bosne i Hercegovine o kojoj će se izjasniti Vijeće ministara te da odmah zakaže termin nastavka razgovora s predstavnicima Europske komisije. Ocjenjeno je da je potrebno maksimalno zaštiti bh. gospodarstvo i izražena spremnost na suradnju glede pripremanja listi proizvoda za trgovinu između BiH i zemalja članica Evropske unije nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, a koja neće biti na štetu Bosne i Hercegovine.
    

Mirovne misije

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga, policijskih i državnih služenika Bosne i Hercegovine u operacijama potpore miru za razdoblje  od 1. 7. do 31. 12. 2012. godine. Prema Izvještaju, u operacijama potpore miru u Demokratskoj Republici Kongo (MONUC) i u NATO-ovoj vođenoj operaciji potpore miru Snage međunarodne sigurnosne pomoći – ISAF  u Afganistanu u izvještajnom razdoblju sudjelovalo je 60 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U policijskim operacijama potpore miru UN-a, i to u Liberiji, na Cipru i  Sudanu (Južnom Sudanu i Abyei), u ovom razdoblju nalazilo se 46 policijskih službenika iz Bosne i Hercegovine. Ovaj izvještaj pripremilo je Ministarstvo vanjskih poslova u suradnji s Ministarstvom obrane i Ministarstvom sigurnosti i bit će upućeno Predsjedništvu BiH, a za izvjestitelja je zadužen ministar obrane Zekerijah Osmić.  

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Analizu stupanja provedbe Akcijskog plana za provedbu Strategije BiH za borbu protiv organiziranog kriminala (2009. – 2012.) u kojoj se navodi da su opći i posebni ciljevi provedeni s više od 75 mjera i aktivnosti.  

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o usvajanju Etičkog kodeksa istraživanja s djecom i o djeci u Bosni i Hercegovini u skladu s Konvencijom o pravima djeteta Ujedinjenih naroda i s ciljem zaštite djece od bilo kakve zlouporabe.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, odredilo je ministra civilnih poslova Sredoja Nović, koji će 30. maja ove godine u Veneciji sudjelovati na otvaranju Paviljona BiH u okviru Venecijanskog bijenala suvremene umjetnosti uz sugestiju da otvaranju prisustvuju i predstavnici entiteta.  
Podsjećamo da je Vijeće ministara ranije prihvatilo i izdvojilo 180.000,00 KM za sudjelovanje BiH na 55. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti 2013. godine, na kojem će BiH predstavljati umjetnik Mladen Miljanović s kustosima projekta dr. Saritom Vujković i dr. Irfanom Hošićem i komesarom izložbe umjetnikom Bracom Dimitrijevićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije