Vijeće ministara BiH usvojilo akcijski plan za rješavanje problema Roma

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH usvojilo akcijski plan za rješavanje problema Roma

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, razmotrilo je i usvojilo revidirani Akcijski plan Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite 2013.-2016. godine. 

Ovakvim pristupom BiH nastavlja napore u integraciji Roma u Bosni i Hercegovini, kako na regionalnoj tako i na lokalnoj razini, s ciljem da se udruže napori svih razina vlasti, a posebno lokalnih vlasti i drugih organizacija civilnog društva i romskih udruženja.

Revidirani Akcijski plan sadrži cjelinu koja se odnosi na jačanje institucionalnih kapaciteta, prijedlog aktivnosti po oblastima, te objašnjenja sustava i problema u vezi s financiranjem planiranih aktivnosti, kao i način monitoringa, evaluacije i izvještavanja o realizaciji revidiranog Akcijskog plana. 

Predviđeno je da će za provođenje revidiranih akcijskih planova u razdoblju 2013. - 2015. godine biti potrebno ukupno 50.057.511 KM, od čega 14.939.682 KM u 2013. godini, 17.297.242 KM u 2014. godini i 17.820.587 KM u 2015. godini, što u prosjeku iznosi oko 16,7 milijuna KM godišnje. 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, Ministarstva obrane Crne Gore i Ministarstva obrane Republike Makedonije u vezi sa zračnim nadzorom i studijom komunikacijskih zahtjeva za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Republiku Makedoniju u potpori Balkanskom pristupu protuzračnoj obrani (BRAAD). 

Cilj BRAAD-a je koordinirati i olakšati regionalni kooperativni pristup sposobnosti protuzračne obrane balkanskih zemalja, poticanje veće interoperabilnosti između ovih država i NATO-a, te omogućavanje značajnih smanjenja troškova za obranu u ovim zemljama. 

Vijeće ministara predlaže Predsjedništvu Bosne i Hercegovine da odobri privremenu primjenu ovog sporazuma i implementacijskog protokola dok sporazum i implementacijski protokol ne stupe na snagu njihovim ratificiranjem, sukladno domaćem zakonodavstvu. Ministarstvo obrane dostavit će prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru. 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Privremenu odluku o uspostavi sustava suradnje i razmjene informacija nadležnih tijela za provođenje zakona u BiH i EUROPOL-a. 

U svrhu provođenja ove privremene odluke, zajednička kontaktna tačka u BiH za razmjenu informacija i suradnju između EUROPOL-a i nadležnih tijela za provođenje zakona u BiH je u Ministarstvu sigurnosti BiH. 

Na ovaj način se unapređuje suradnja između BiH i zemalja članica EU-a, djelujući posredstvom EUROPOL-a, u sprečavanju, otkrivanju, suzbijanju i istraživanju teških oblika međunarodnog kriminala. 

Također, donošenjem privremene odluke omogućit će se otvaranje pregovora s EUROPOL-om o zaključenju sporazuma o operativnoj suradnji. 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Peru o ukidanju viza za nositelje diplomatskih, službenih ili specijalnih putovnica. 

Prijedlogom sporazuma predviđeno je da se državljani država ugovornica, nositelji diplomatskih i službenih putovnica s bosanskohercegovačke strane i nositelji diplomatskih i specijalnih putovnica s peruanske strane, oslobađaju obveze pribavljanja vize za ulazak i boravak na teritoriju druge ugovorne strane najdulje 90 dana u razdoblju od šest mjeseci, računajući od dana prvog ulaska. 

Također, ovim sporazumom reguliran je i bezvizni režim za nositelje diplomatskih, službenih ili specijalnih putovnica Bosne i Hercegovine i Perua koji su imenovani za rad u diplomatskim misijama i konzularnim predstavništvima ili međunarodnim organizacijama u jednoj od dviju država tijekom njihova službenog boravka. 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavit će prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru. 

Vijeće ministara BiH je donijelo Rješenje kojim se odobrava uporaba naziva Bosne i Hercegovine u nazivu Unije paraplegičara i oboljelih od dječje paralize u Bosni i Hercegovini, sa sjedištem u Sarajevu, ulica Zmaja od Bosne broj 78. U svom petogodišnjem radu Unija paraplegičara i oboljelih od dječje paralize u Bosni i Hercegovini je postigla zapažene rezultate i okupila oko 2300 članova iz cijele Bosne i Hercegovine, te kao takva kreira politike i strategije i vodi aktivnosti od šireg interesa za paraplegičare i oboljele od dječje paralize, saopćeno je iz Pres-službe Vijeća ministara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije