Vijeće ministara BiH "preživjelo" glasanje: Odbijen zahtjev za smjenu

3
Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH "preživjelo" glasanje: Odbijen zahtjev za smjenu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predstavnički dom PSBiH

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbijen je zahtjev o prijedlogu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH.

Tu su inicijativu, podsjetimo, uputili zastupnici Predrag Kojović (Naša stranka), Aida Baručija (Nezavisni blok), Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka), Damir Arnaut (samostalni zastupnik), Nermin Nikšić (SDP BiH), Saša Magazinović (SDP BiH), Zukan Helez (SDP BiH) i Nada Mladina (SDP BiH).

Zahtjev su podržale i ostale opozicione stranke, ali i SBB.

Za usvajanje ove inicijative glasalo je 13 zastupnika, njih 24 je bilo protiv, dok ih je troje bilo suzdržano.

U obrazloženju inicijative za smjenu Vijeća ministara BiH istaknuto je, između ostalog, da, prema podacima nevladinih organizacija, ovo Vijeće ministara ima najlošiju ocjenu u regionu po broju predloženih zakona i održanih sjednica.

Navedeno je i da bi ovim tempom trebalo još barem deset godina da EU odobri našoj zemlji kandidatski status, da Vijeće mnistara nije pokazalo kapacitet i zainteresovanost da se uključi u rješavanje gorućih pitanja poput migrantske krize, sprječavanja gradnje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, dok je nespremnost vlasti pokazana i kod reagiranja kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

Osvrnuli su se na izjavu ministra sigurnosti Selme Cikotića o migrantima kao turističkom potencijalu USK, na "korona party" ministra Staše Košarca...

Na kraju rasprave o inicijativi zastupnicima se obratio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

"Trebalo je da manje radimo i da više komuniciramo s javnošću kako biste nam priznali da smo radili kako treba", kazao je, između ostalog, Tegeltija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije