Vijeće ministara BiH održalo sjednicu: Ovo su najvažnije usvojene odluke

0
Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH održalo sjednicu: Ovo su najvažnije usvojene odluke
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH - Nenad Nešić

Vijeće ministara BiH danas, 1. juna održalo je 13. sjednicu u zgradi institucija Bosne i Hercegovine.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora usvojili su Program javnih investicija / Razvojno-investicijski program institucija Bosne i Hercegovine za razdoblje od 2023. do 2025. godine, s odgovarajućim zaključcima, kao potporu u planiranju i donošenju kvalitetnijih investicijskih odluka.

Za razdoblje 2023. – 2025. planirano je 279 projekata, ukupne vrijednosti dvije milijarde i 619,66 miliona KM, оd čega se jedna milijarda i 315,23 miliona KM odnosi nа 133 projekta u implementaciji, 64,76 miliona KM nа 23 odobrena projekata, а milijardu i 239,67 miliona KM nа 123 kandidirana projekta.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Pokrenute aktivnosti za pripremu popisa poljoprivrede u BiH

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Agencije za statistiku BiH donijelo Odluku o formiranju Interresorne radne skupine za pripremu Akcijskog plana za pripremu, provedbu i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini 2023. - 2026. godine.

Na ovaj način su, nakon godina zastoja, pokrenute aktivnosti u pravcu ispunjavanja prioriteta iz Sporazuma o europskom partnerstvu koji naglašava kako BiH mora ojačati prikupljanje i obradu poljoprivrednih statističkih podataka sukladno standardima i metodologijama EU-a.

Posljednji popis poljoprivrede u SRBiH rađen je 1960. godine, a Bosna i Hercegovina je trenutačno jedina zemlja u Europi koja nema osnovnih strukturnih podataka о poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno nema proveden sveobuhvatni popis poljoprivrede.

Vijeće ministara BiH o statusu projekta digitalizacije javnih RTV servisa

Vijeće ministara BiH o statusu projekta digitalizacije javnih RTV servisa

Sastanak odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BoH

Vijeće ministara BiH je usvojilo Informaciju Direkcije za europske integracije o održavanju šestog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije (EU) i Bosne i Hercegovine, koji će se održati 16. juna 2023. godine putem videokonferencije.

Prema ranije usuglašenom nacrtu dnevnog rada na sastanku će se, među ostalim, razgovarati o statusu europskih integracija u svjetlu ispunjavanja 14 ključnih prioriteta u okviru političkih, kriterija te o aktualnim temama u okviru ekonomskih kriterija, provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, institucionalnim i općim odredbama.   

Usvojena informacija o statusu projekta digitalizacije JRT servisa

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH, usvojilo je Informaciju o statusu projekta digitalizacije javnih radiotelevizijskih servisa u Bosni i Hercegovini u kojoj se navodi da je u tijeku  međunarodni postupak javne nabave opreme za II. i III. fazu digitalizacije.

Zoran Tegeltija novi direktor Uprave za indirektno oporezivanje

Zoran Tegeltija novi direktor Uprave za indirektno oporezivanje

Usvojen Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH

Na današnjoj sjednici je usvojeno i bit će upućeno Parlamentarnoj skupštini BiH Izvještaj o radu Vijeća ministara za 2022. godinu u kojoj je održano 39 sjednica, od čega je 14 redovnih i 25 izvanrednih.

Izvještaj o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2022. godinu predstavlja skup planiranih i ostvarenih rezultata prošlog 12. saziva Vijeća ministara BiH čiji je mandat istekao 25. januara 2023. godine, kada je potvrđen novi, 13. saziv Vijeća ministara BiH, za mandatno razdoblje 2022. – 2026.

Na sjednicama je razmotren 9.421 materijal među kojima su tri zakona i pet strategija te 59 prijedloga bilateralnih i multilateralnih sporazuma uz 169 odluka i 143 informacije.

Denis Bećirović od Vijeća ministara traži da izdvoje dva miliona maraka za pomoć USK

Denis Bećirović od Vijeća ministara traži da izdvoje dva miliona maraka za pomoć USK

Prema Izvještaju, najvažniji zadatak Vijeća ministara BiH u 2022. kao i u  2021. godini  je bio da u koordinaciji s drugim razinama vlasti u BiH iznađe pravodobne i adekvatne mjere koje će u prvom redu sačuvati živote i zdravlje stanovnika, a s druge strane sačuvati realni sektor i zaposlenost u BiH.

Provedba strategije integrisanog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Izvještaj o realizaciji Akcijskog plana provedbe Strategije integriranog upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, koje će biti dostavljeno svim institucijama/agencijama uključenim u proces integriranog upravljanja granicom u BiH.

Izvještaj, među ostalim, obuhvaća sveobuhvatan pregled aktivnosti koje su provedene u području graničnih provjera i nadzora, suzbijanja prekograničnog kriminala, međunarodne zaštite i postupanja prema ranjivim skupinama, kao i repatrijacije stranaca s nezakonitim ulaskom i boravkom.

Konaković pita Komšića: "Zna li on kako danas funkcioniše gasni sitem u Bosni i Hercegovini?"

Konaković pita Komšića: "Zna li on kako danas funkcioniše gasni sitem u Bosni i Hercegovini?"

Istodobno uključuje i provedene aktivnosti koje se odnose na analize rizika, međuagencijsku i međunarodnu suradnju, mehanizme za kontrolu kvalitete kako bi se osiguralo provođenje zakonodavstva u području upravljanja granicom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije