Vijeće ministara BiH: Mijenjaju se Ugovori o graničnim prelazima?

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH: Mijenjaju se Ugovori o graničnim prelazima?

Na prvoj sjednici koju je održalo na godišnjih odmora i pauze u zasjedanjima od skoro mjesec dana, Vijeće ministara BiH razmatralo je informaciju o dostignućima u pregovorima o graničnim prelazima i pograničnom prometu sa Republikom Hrvatskom, izjavio je nakon sjednice predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, javlja agencija Anadolija.

Prema Bevandinim riječima, granični prelaz Izačić mogao preći u BIP kada se steknu uslovi potrebni za to.

Vijeće ministara usvojilo je četiri zaključka, a to je da predlaže Predsjedništvu BiH da u budućim pregovorima o graničnim prelazima i pograničnom prometu sa Hrvatskom vodi računa o tome da predstavnik Državnog povjerenstva za integrirano upravljanje granicom bude član pregovaračkog tima. Vijeće ministara je pokrenulo inicijativu za izmjenu ovih dokumenata te zadužilo Državno povjerenstvo za integrirano upravljanje granicom da uloži sve napore na osnovu temeljih podataka, potreba i napora BiH i da u interesu građana i gospodarstva pregovara sa Evropskom unijom za otklanjanje problema.

Vijeće ministara je na temelju zajedničke inicijative potpisane 29.07.2013. godine zadužilo ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i prometa, vanjskih poslova, te sigurnosti, kao nadležna tijela, da naprave analizu mogućnosti prekategorizacije graničnih prelaza sa konkretnim prijedlogom mjera.

U posljednjem zaključku, Vijeće ministara je zadužilo Državno povjerenstvo za upravljanje granicom da o razvoju pregovora podnosi izvještaj Vijeću ministara te da dostavlja zapisnike sa svih sastanaka pregovaračkih timova BiH i Hrvatske.

Takođe, na današnjoj sjednici Vijeće ministara zatražilo je od svih ministarstava da do 15. septembra dostave teme za održavanje zajedničkih sjednica sa vladama Hrvatske i Srbije, a Bevanda je istakao kako bi one mogle biti održane već u oktobru ili novembru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije