Vijeće ministara: Akcize na duhan i alkohol usmjeriti za liječenje

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara: Akcize na duhan i alkohol usmjeriti za liječenje

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pokrenulo je proceduru za donošenje odluke o izdvajanju dijela državnih poreznih prihoda od prodaje cigareta i alkohola za zdravstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće ministara BiH danas je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova uputilo Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) inicijativu u vezi s  dodatnim finansiranjem zdravstvenih sistema u Bosni i Hercegovini od prihoda akciza na duhan i alkohol.

U BiH u 2011. godini na ime akciza za duhan prikupljeno 716 miliona KM.

U susjednoj Hrvatskoj svakog mjeseca izdvaja se 32 posto prihoda od akciza na duhan i po toj osnovi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u jednoj godini ostvari prihod od 130 miliona eura. Slijedom toga, ukoliko inicijativa zaživi u praksi i sa sličnim procentom izdvajanja, finansijska injekcija bh. zdravstvu po ovom osnovu na godišnjem nivou bi mogla iznositi preko 200 miliona KM.

Upravni odbor UIO će nakon upoznavanja s ovom inicijativom izraditi analizu i predložiti moguća rješenja osiguranja dodatnih sredstava za zdravstveni sistem u skladu s postojećim zakonskim okvirom.

"Vijeće ministara BiH, imajući u vidu štetnost utjecaja duhana i alkohola na zdravlje građana, želi povećati sredstva za liječenje slijedom prakse zemalja Evropske unije", saopćeno je iz Vijeća ministara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije