Vijeće Evrope zabrinuto zbog napada na pravosudne institucije BiH

Radiosarajevo.ba
Vijeće Evrope zabrinuto zbog napada na pravosudne institucije BiH

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) u jučer usvojenom Izvještaju o funkcioniranju demokratskih institucija Bosne i Hercegovine izrazila je zabrinutost zbog sve većeg nepoštivanja vladavine zakona u toj zemlji, izvještava novinar Anadolu Agency (AA).

Ukazano je i na zabrinjavajuće pritiske na pravosudne institucije i nositelje pravosudnih funkcija.

''Visoki dužnosnici Republike Srpske neprestano napadaju ključne državne institucije kao što su Ustavni sud BiH, Sud i Tužilaštvo BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) i Centralna izborna komisiju (CIK) BiH. U Federaciji ima mnogo slučajeva u kojima su politički lideri i stranke ignorirali, ili u nekim slučajevima direktno prekršili zakonske uslove propisane ustavima i zakonima, a radi političke koristi. Još više zabrinjava trend koji je u porastu, odnosno, jednostavno ne izvršavanje presuda Ustavnog suda'', navodi se u preporukama Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Zanimljivo, preporuke su usvojene istog dana kada  je ministrica pravde Republike Srpske Gorana Zlatković najavila je da će RS pokrenuti pitanje odgovornosti i smjene predsjednice Suda Bosne i Hercegovine Meddžide Kreso.

Zlatković je kazala da će na sjednici Narodne skupštine RS-a biti razmatran izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), te će u okviru te tačke pokrenuti i pitanje odgovornosti i smjene predsjednice Suda BiH.

Također, Zlatković je pojasnila kako misli da za to postoji mnogo razloga za ostavku ili smjenu Meddžide Kreso, a prije svega i nepoštovanje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Maktouf-Damjanović', jer se Sud BiH oglušio na ovu presudu u Strazburu.

Kreso je ranije za AA odbacila optužbe iz RS i istakla da ministrica Zlatković ''podiže neprimjerene tenzije i poziva na linč protiv nosioca pravosudne funkcije''.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije