Vijeće Evrope usvojilo izvještaj Ismete Dervoz

Radiosarajevo.ba
Vijeće Evrope usvojilo izvještaj Ismete Dervoz


Na zasjedanju Stalnog komiteta Vijeća Evrope (VE) održanom danas (petak) u Francuskoj nacionalnoj skupštini u Parizu kojim je predsjedavao predsjednik Parlamentarne skupštine VE Jean Claude Mignon, jednoglasno je usvojen izvještaj ''Industrijsko nasljeđe u Evropi'' članice delegacije Parlamentarne skupštine u VE i poslanice u Predstavničkom domu, Ismete Dervoz

Izrečene su ocjene da se radi o izvještaju koji je važan sa aspekta cjelovite analize značaja predmetne materije i sagledavanja mogućnosti i potrebe za zajedničku, evropsku akciju u razumijevanju i očuvanju industrijskog naslijeđa za generacije koje dolaze. 

U izvještaju, Vijeće Evrope poziva na saradnju EU i UNESCO kroz prijedlog da se 2015. godina proglasi godinom Evropskog industrijskog i tehničkog nasljeđa, javila je Fena

Članovi Stalnog komiteta čestitali su poslanici Dervoz na prvom izvještaju nekog od članova BiH delegacije u Vijeću Evrope, te podržali aktivnosti koje je u povodu toga najavio Ambasador BiH pri Vijeću Evrope u Strazburu Almir Šahović. 

Nakon današnjeg zasjedanja, članove Stalnog komiteta i izvjestioce primio je predsjednik Francuske nacionalne skupštine Claude Bartolone. 

U obraćanju je istakao ulogu i značaj VE, delegacija i parlamentaraca u kreiranju zajedničkog, sigurnog i prosperitetnog prostora za život i rad u Evropi, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije