Vijeće Evrope odbacilo sankcije protiv BiH

Radiosarajevo.ba
Vijeće Evrope odbacilo sankcije protiv BiH

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u Strasbourgu je odbacila najavljivane sankcije BiH, objavio je putem društvenih mreža član delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić, prenosi Fena.

"Neće ispaštati građani, ali odgovorni moraju pronaći dogovor i postaviti zemlju na put evroatlanskih integracija. Hvala na podršci i razumijevanju svim kolegama/ kolegicama koji su danas glasali za BiH i obeshrabrili snage destrukcije i kontinuiranog slabljenja države", poručio je Šepić.

Füle: Neće biti sankcija za BiH

Evropski komesar za proširenje Stefan Füle nakon jučerašnjih pregovora s liderima vodećih bh. stranaka o implementaciji presude 'Sejdić - Finci' u Bruxellesu naglasio je da dok god stranke u BiH budu radile na osnovu dogovorenog neće biti potrebe za sankcijama.

Konačni dogovor o pitanju 'Sejdić - Finci' za deset dana

Bosna i Hercegovina je dobila veliku podršku

Član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Paramentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović kazao je za Fenu da je debata o Bosni i Hercegovini bila, za razliku od ranijih, bitno drugačija.

„Osim toga što su gotovo svi govornici govorili protiv bilo kakve primisli o sankcijama za BiH, desilo se zapravo to da su pozvali na veći, konkretniji, iskreniji angažman međunarodne zajednice, koja treba pomoći Bosni i Hercegovini da bude, osim što je formalno ravnopravan, i u životu građana ravnopravan partner ostalim zemljama članicama Vijeća Evrope, ali i Evropske unije“, kazao je Magazinović.

On ističe da je ogromna podrška došla Bosni i Hercegovini i ogromno je bilo protivljenje za bilo kakav pomen sankcija.

„Moram reći da je to rezultat jedinstvenog stava i jedinstvenog rada svih članova delegacije bez obzira na to iz kojih političkih stranaka i kojih sredina u BiH dolaze, ali i angažmana Ministarstva vanjskih poslava i diplomatsko-konzularne mreže koja je mnogo uradila na pripremi današnje sjednice, a posebno Misija u Strazburu“, kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, veoma velika podrška je došla iz zemalja regije.

„Gotovo sve zemlje su imale bar po jednog predstavnika koji je govorio. Posebno su se u podršci isticali Crna Gora, Hrvatska, Srbija i Makedonija. Iz svega što se danas dešavalo možemo izvući i pouku, a pouka bi bila da kad se govori jednim glasom iz BiH, kada zajednički svi radimo, onda se može mnogo toga uraditi. Naši amandmani su usvojeni kojim se u potpunosti briše mogućnost da se nekada u budućnosti razgovara o suspenziji BiH iz Vijeća Evrope“, kazao je Magazinović.

Rezolucija je na kraju pretvorena u preporuku komitetu ministara i kao takva im je upućena na znanje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije