Govedarica: Razgovarali smo o ekonomskim problemima

E.H.
Govedarica: Razgovarali smo o ekonomskim problemima

Gospodin Hahn je vidio da je u posljednjih 15 godina u BiH učinjen napredak i o tome trebamo razgovarati. Ja sam rekao da EU može pomoći BiH, da nas skinu s nekih lista i da nas preporuče za poslovanje, da preporuče naše kompanije, kazao je nakon sastanka Petar Đokić predsjednik Socijalističke partije.

Marko Vidaković potpredsjenik SNSD-a kazao je da izajava nije potpisana ali da je sastanak bio pozitivan.

"Mi smo ispred SNSD spremni na saradnju i za nas je prihvatljiva ova izjava kao dio nove reformske agende. Kazali smo da je za nas neprihvatljivo da sadašnji sastav Vijeća ministara odlučuje o NATO savezu. Te da se to što prije treba uraditi. RS ne smije biti taoc formiranja vlasti na nivou BiH. Nadam se da će problem s NATO savezom biti prevaziđen i nećemo pristati na uslovljavanja iz Federacije", naglasio je Vidaković.

Nenad Stevandić iz stranke Ujedinjena Srpska izrazio je nadu da će problem oko formiranja vlasti biti uskoro prevaziđen.
 
"Na sastanku nije bilo nesuglasica, svi smo opredjeljeni za evropski put i ono što je dogovoreno u Briselu. Ali ne možemo pristati na uslovljavanja uz FBiH. Trebamo se okrenuti onim stvarima oko kojih se slažemo, a to je između ostalog zaustavljanje odlaska mladih i EU put", istakao je Stevandić.
 
Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica kazao je da je izjava jedna vrsta opredjeljenja i sažetak teškog života građana BiH.
 
"Ne znam ko je plasirao informaciju da će taj dokument danas biti potpisan. Ne on će se u narednom periodu usaglašavati. Mi na sastanku s komesarom Hahnom skrenuli smo pažnju na ekonomske probleme građana, to nama treba. Kao i korijenita izmjena Izbornog zakona BIH. To treba ozbiljno razmotriti, kako bi spriječili prevare, a svjesni smo da to ne odgovara određenim političkim opcijama u RS, ali i FBiH. U dokumentu se spominje i novi koncept borbe protiv korupcije i to je vrlo bitno. Tu je i reforma poreskog sistema, zdravstva. Gospodin Hahn je predložio da o ovom dokumentu razgovaramo i u Briselu i to neko duže vrijeme. Ja vjerujem da možemo da dođemo do tog novog dokumenta", poručio je Govedarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije