Prijavljen čelnik "Službenog glasnika": Opozicija traži odgovornost zbog referenduma

Fena
Prijavljen čelnik "Službenog glasnika": Opozicija traži odgovornost zbog referenduma
FOTO: AA / Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Dragan Čavić podnose krivičnu prijavu
Direktor “Službenog glasnika RS-a” Dragan Veselinović, protiv koga je opozicija u RS-u podnijela krivičnu prijavu zbog neobjavljivanja skupštinskih odluka, tvrdi da je spreman da odgovora za svoj rad.

"Uvijek sam spreman da odgovaram za svoj rad i Vladi RS-a, kao osnivaču 'Službenog glasnika' i u pravosudnim organima", rekao je Veselinović danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Nije želio da odgovori zašto odluka Narodne skupštine RS-a o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH dvije godine, nakon usvajanja, nije objavljena u “Službenom glasniku”, navodeći da će o tome govoriti u pravosudnim organima.

Smatra da krivična prijava opozicije u RS-u protiv njega “nije ništa spektakularno”, a da će “birači na narednim izborima prosuditi ko je u pravu” u ovom slučaju.

Predsjednici SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović i NDP-a Dragan Čavić podnijeli su danas Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci krivičnu prijavu protiv direktora "Službenog glasnika" Dragana Veselinovića.

Čavić je rekao da ova krivična prijava Veselinovića tereti za “svjesno neobjavljivanje” odluka Narodne skupštine RS-a koje se tiču referenduma u RS-u.

"Time je derogiran ustavni princip da skupštinske odluke stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u 'Službenom glasniku'. Osoba koja je svjesno opstruisala objavu je derogirala ustavnu ulogu Narodne skupštine RS-a", rekao je lider NDP-a.

Opozicionari očekuju da tužilac izda nalog za provođenje istrage i da se utvrdi ko je vršio pritisak na Veselinovića da počini krivično djelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije