Veliko dostignuće za Oružane snage BiH

Radiosarajevo.ba
Veliko dostignuće za Oružane snage BiH

Održavanje vojne vježbe "Združeni napor 2009" u Banjaluci označava veliko dostignuće u istoriji Oružanih snaga BiH, rekao je juče Majkl Šlajker, vojni ataše američke ambasade tokom ceremonije otvaranja vježbe.

Šlajker je, čestitajući pripadnicima Oružanih snaga BiH na uspješnim pripremama vježbe, podsjetio da je tokom radova posmatrao transformaciju kasarne, dodajući da oni predstavljaju stvarni indikator profesionalizma i posvećenosti pripadnika Oružanih snaga BiH da dostignu sve izazove za dalje evroatlantske integracije.

Dragan Vuković, brigadni general "Združenih snaga", kazao je da je u Banjaluku već stiglo oko 500 vojnika, ocjenjujući da su pripreme rađene u proteklim mjesecima uspješno završene.

"Mislim da smo postigli ono što smo željeli, a to je da smo se pokazali kao dobri domaćini", kazao je Vuković i dodao da će zadatak vojnika u naredne dvije sedmice biti održavanje komunikacijskih veza.

Objašnjavajući suštinu vježbe, on je kazao da neke vojske imaju jedne uređaje, neke druge, tako da će cilj biti da se vidi kompatibilnost tih uređaja i da li mogu jedni između drugih da rade, te da li te veze mogu da budu satelitski prenošene sa drugih lokacija u Danskoj i Holandiji, gdje se paralelno odvija ista vježba.

"Plan vježbe će biti izvođen pod pokroviteljstvom američke komande za Evropu, a težišni dio za nas je boravak stranih vojnika u našem gradu", kazao je Vuković.

Govoreći o pozitivnim efektima ove vježbe, on je kazao da je po vojnim pitanjima ovo dobra prilika da se naši vojnici edukuju i obrazuju sa savremenim komunikacijskim tokovima, te da će imati prilike da vide najsavremenije komunikacijske uređaje.

"Očekujemo da se stvori pozitivna slika o nama kao domaćinima i da će biti finansijskih dobiti u gradu, jer će se vojnici kretati gradom, koristiti usluge, boraviće u hotelima, a očekuju se posjete i brojnih delegacija", kazao je Vuković.

On je istakao da će sam vrhunac vježbe biti 17. septembra, kada se očekuje posjeta najviših državnih funkcionera iz zemlje, ali i susjednih država, tačnije Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

On je podsjetio da pored članica NATO-a učestvuju i zemlje partnerstva za mir, te da će sve one imati iste uslove u radu.

Vuković ocjenjuje da će ova vježba pokazati da imamo dovoljno snage, znanja i mogućnosti, te da će imati značaja u ubrzavanju puta BiH ka NATO savezu.

Vezano:
Banjalučki studenti i profesori na ulici povodom NATO vježbe
DW: Mali korak za NATO, veliki za BiH

nezavisne/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije