Veliki projekat u Mostaru: Radi se na revitalizaciji izletišta 'Buna i Bunica'

1
Radiosarajevo.ba
Veliki projekat u Mostaru: Radi se na revitalizaciji izletišta 'Buna i Bunica'
Foto: BHRT / Bunica

Na omiljenom mostarskom izletištu Buna i Bunica, koje je godinama bilo potpuno zapušteno, prije nešto više od mjesec započeta je revitalizacija.

Sredstva za radove osigurana su iz projekta "Mostar – Prostori koji pokreću" koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i iz budžeta Grada Mostara. Vrijednost prve faze projekta je 631 hiljada maraka.

Cilj je oživjeti ovaj javni prostor, te ga staviti građanima na raspolaganje, za koje ono, kako kažu, ima veliki značaj. 

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Organizacija People in need, koja je voditelj projekta, smatra da izletište Bune i Bunice ima i ogroman turistički potencijal. 

"Jer sama činjenica da bi Mostar mogao iz te neke uske gradske jezgre starog grada proširiti svoj turizam i na neka okolna područja grada jako bitan, blizina aerodroma, novi letovi, buduca autocesta koja će ovdje blizu prolaziti, tako da mislim da je taj cjelokupni splet okolnosti iznimno bitan i ovo rekreaciono izletište Bunu i Bunicu stavlja na jako, jako bitno mjesto", kaže Vladimir Ćorić, projektni menadžer organizacije People in need.

Rekonstrukcija i rehabilitacija lokaliteta Bune i Bunice planirana je u tri faze u zavisnosti od raspoloživih sredstava. Prva faza obuhvata čišćenje kompletne lokacije, te rekonstrukciju pješačkih mostova. 

U narednim fazama planirano je osposobljavanje portirnice, izrada parkirališta, gril zone, osposobljavanje korita za vodu, kao i kamping zona sa solarnom rasvjetom.

"Znači planiramo jedan dio te parkovske rasvjete koja bi bila locirana na ogromnom području, gdje su grane okolo njih, koje onemogućavaju dovoljnu osvijetljenost sunčevim zrakama, da te parkovske svjetiljke postavimo na konvencionalno snabdijevanje električnom energijom. Dok tamo na drugoj strani Bunice, gdje imamo malo otvoreniji real, tu smo predvidjeli solarne svjetiljke", ističe Hidajeta Gološ Bojčić, konsultantica na projektu "Mostar - Prostori koji pokreću".
 
Već nakon početka prvih radova pokazalo se da će trebati više sredstava od planiranih. Novac je izdvojen iz budžeta Grada Mostara, a iz Gradske uprave kažu da će pokušati osigurati i dodatna sredstva. 

"Ono što ću obećati, s obzirom na ovaj trenutni finansijski aranžman, da nam je ideja da svi zajedno dole nekao serviramo grah, a kad će ukupno projekat biti gotov, ja ću se potruditi da bude čim prije. Međutim poprilično je velik, zahtjevan je, realno je očekivati možda u dvije godine da to kompletno bude revitalizirano", rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Završetak prve faze očekuje se 30. juna ove godine. Planirano je i da javna komunalna preduzeća upravljaju lokalitetom Bune i Bunice, piše BHRT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije