Velika promjena vremena: Stiže kiša, objavljena prognoza i za vikend

1
Radiosarajevo.ba
Velika promjena vremena: Stiže kiša, objavljena prognoza i za vikend
Foto:Arhiv / Ilustracija
Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini je sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati (°C): Bjelašnica 3; Ivan-sedlo i Prijedor 11; Stolac i Zenica 12; Doboj, Grude, Sokolac, Trebinje i Zvornik 13; Banja Luka, Bugojno, Livno, Mostar, Sanski Most i Tuzla 14; Bijeljina i Jajce 15; Gradačac i Sarajevo 16; Bihać i Srebrenica 17; Neum 18 stepeni. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 939hPa, za 3hPa je manji od normalnog i sporo raste.
Danas u Bosni djelomično vedro. U Hercegovini veći dio dana sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Od poslijepodnevnih sati i tokom noći na subotu kiša sa sjevera će se postepeno proširiti na veći dio zemlje. Glavnina padavina je u Bosni. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Povremeno jaki udari vjetra na području Krajine, jugozapadu, dijelu centralne i sjeverne Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C.

U Sarajevu djelomično vedro. Kiša se očekuje u večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 23°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Promjena vremena, praćena mjestimičnim padavinama, izraženije u centralnim dijelovima i na sjeveru zemlje, mogla bi kod osjetljivih osoba uzrokovati poteškoće. Problem će povremeno predstavljati i jači udari juga. U Hercegovini, uz više sunca i malo ugodnije. Preporučljivo je ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito u drugom dijelu dana.

Objavljena je prognoza i za oba dana vikenda i prvi dan naredne sedmice:

U subotu, 8. 5.2021., u Bosni i Hercegovini prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša u Bosni i sjeveru Hercegovine u ranim jutarnjim satima. Sunčanije u drugoj polovini dana. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu zemlje od 10 do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje od 20 do 24°C.

U nedjelju, 9. 5.2021., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 20 i 25°C, na jugu zemlje do 28°C.

U ponedjeljak, 10. 5.2021., u Bosni i Hercegovini sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C., navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Upaljen žuti meteoalarm u BiH: Upozorenje na jak vjetar u šest gradova

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) za danas je izdao žuto upozorenje jer se očekuje jak vjetar u sjevernim, centralnim i jugozapadnim područjima BiH.

Upozorenje se odnosi na područja Banja Luke, Prijedora, Livna, Sarajeva, Bihaća i Tuzle.

U navedenim područjima očekuje se da će vjetar dostići više od 40 kilometara na sat, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije