Velika promjena u Federaciji: Svi policajci nosit će jednake uniforme

1
Radiosarajevo.ba
Velika promjena u Federaciji: Svi policajci nosit će jednake uniforme
Foto: Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova / Isak Ramo

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, danas je usvojila Uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ova informacija je potvrđena za portal Radiosarajevo.ba iz kabineta Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Jedinstvena policijska uniforma policijskih snaga u Federaciji Bosne i Hercegovine je policijska uniforma koju će nositi, odnosno koristiti policijski službenici Federalne uprave policije i svih kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova u toku obavljanja poslova i zadataka iz nadležnosti rada policijskih organa.

Drama u Banjoj Luci: Nakon filmske pljačke blokirani izlazi iz grada, duge cijevi na ulicama

Drama u Banjoj Luci: Nakon filmske pljačke blokirani izlazi iz grada, duge cijevi na ulicama

Jedinstvena policijska uniforma sastoji se od osnovne policijske uniforme (klasične i radne uniforme); uniforme za kriminalističku policiju; uniforme za specijalne policijske jedinice i jednice za specijalističku podršku, kao i za jedinice drugog naziva koje obavljaju poslove iste vrste (radne i taktičke uniforme); uniforme za interventnu policiju i za jedinice drugog naziva koje obavljaju poslove iste vrste; svečane policijske uniforme; policijske uniforme za rad u inostranstvu; te dodatnih dijelova policijskih uniformi.

Na pitanje kada će policajci dobiti uniforme, tj. kada će odluka biti sprovedena u djelo, rečeno je kako je procedura nabavke podijeljena. Za Federalnu upravu policije nadležno je Federalno ministrastvo unutrašnjih poslova, dok su za kantonalne uprave nadležni kantoni koji će u skladu sa novčanim sredstvima pokrenuti procedure nabavki prema odluci Vlade FBiH.

Ramo Isak održao sastanak sa direktorom TRZ Hadžići: Uskoro nova oklopna vozila u Federaciji BiH?

Ramo Isak održao sastanak sa direktorom TRZ Hadžići: Uskoro nova oklopna vozila u Federaciji BiH?

Usvajanje Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u Federaciji Bosne i Hercegovine jasna je poruka koja govori o izuzetno dobroj saradnji policijskih uprava na području Federacije Bosne i Hercegovine, a koja je ključna u borbi protiv svih pojavnih oblika kriminaliteta.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak tim povodom izjavio je kako je ponosan na činjenicu da su stvoreni preduslovi da se svi policijski službenici u Federaciji Bosne i Hercegovine opreme kvalitetnim uniformama i dopunskim dijelovima uniformi. Kako navodi, ministar Isak je od preuzimanja dužnosti uložio napore kako bi Uredba bila što prije usvojena ja sjednici Vlade FBiH.

"Vrijedno smo radili na izradi Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u Federaciji Bosne i Hercegovine koja, zajedno s prilozima, broji nekoliko hiljada stranica. Dakle, riječ je o obimnom materijalu na kojem su radili kvalitetni kadrovi koje ovim putem javno  pohvaljujem. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova i komesarima na izuzetno dobroj saradnji, a Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na podršci", rekao je Isak.

[related]https://www.facebook.com/ramo.isak.fb/posts/pfbid0WRP639fcFkjYeGTBecHcuxXsNGZ28NMqkLwuZi4xVjsxdFmuAjH33uRFK8B6w5sdl[/related]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije