Goražde / Spektakl u BiH: Eko-Drinska regata okupila 280 učesnika iz cijelog svijeta

08. 08. 2021. u 19:43:00 Fena

Shares: 0

Ploviti Drinom i uživati u njenim brzacima i ljepoti poseban je ugođaj koji se pruža na dionici od Ustikoline do Goražda, a ovaj jedinstven i atraktivan sadržaj danas imaju priliku doživjeti učesnici druge po redu "Eko -Drinske regate prijateljstva" koja je krenula jutros iz kajakaškog kampa "Buk" na Modranu.

Više od 40 čamaca sa oko 280 učesnika iz deset zemalja Evrope, Amerike, Australije i Afrike zaplovilo je rijekom Drinom u okviru cjelodnevne regate čiji je cilj promocija Drine kao turističkog potencijala Goražda ali i popularizacija ovog vida rekreacije u istočnom dijelu države.

Organizator regate Dženis Ćulov, naglašava da spuštanje čamcima drinskim brzacima sve više privlači pažnju te je ove godine izazvalo veliko interesovanje.

"Sve protiče u najboljem redu, utisci učesnika su odlični. Nadamo se da će ovo preći u tradiciju i da će lokalne vĺasti prepoznati naš entuzijazam i u narednom periodu više pomagati organizaciju Eko drinske regate koja je trenutno jedini turistički događaj u gradu na Drini", kazao je organizator Dženis Ćulov.

U okviru regate koja ima prefiks „Eko“, jučer je upriličeno čišćenje obala rijeke Drine u užem dijelu Grada Goražda.

"Cilj nam je podići ekološku svijest građana i vratiti se prirodi, jer su obale rijeke Drine pretvorene u divlje deponije zbog naše neodgovornosti prema prirodi. I danas niko od učesnika nije bacio smeće ni u Drinu ni na njene obale", kazao je Ćulov.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA