Velika Britanija nastavlja pružati snažnu podršku Bosni i Hercegovini

4
Radiosarajevo.ba
Velika Britanija nastavlja pružati snažnu podršku Bosni i Hercegovini
PrtScr / Britanski parlament

Velika Britanija nastavlja sa snažnom podrškom Bosni i Hercegovini.

Nakon rasprava u Parlamentu, sankcija pojedinim bh. političarima, imenovanja specijalnih izaslanika, mnogi ocjenjuju da se situacija donekle stabilizovala. Britanije je ovih dana poslala nove snažne poruke, da čvrsto ostaje uz narod Bosne i Hercegovine, kroz debate i obilježavavanja 27. godišnjice gonocida u Srebrenici.

Yasmin Qureshi, britanska zastupnica otvorila je debatu o Srebrenici. Kroz dugotrajno izlaganje, Qureshi je podcrtala i to da 27 godina nakon genocida, lideri bosanskih Srba nastavljaju poricati, minimizirati događaje, spriječiti izučavanje o genocidu u školama u RS. “Naš zadatak je”, istakla je zastupnica “ne dopustimo da žrtve padnu u zaborav”.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Suze u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva tokom rasprave o Srebrenici

Suze u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva tokom rasprave o Srebrenici

Yasmin Qureshi, zastupnica u Parlamentu Velike Britanije kazala je:

“Uvijek kažemo, nikad više, ali vidimo i dalje da rastu mržnja, podjele, secesionizam i zvjer nacionalizma. Vidimo da raste strah i da se ratne rane otvaraju. Mir u Bosni je ugrožen i Dejtonski mirovni sporazum je ugrožen. Apelujem na ministre da budu odlučni da nauče lekciju, da budu netolerantni i da radimo zajedno da se odmah s ovim izborimo.”

Alicia Kearns, zastupnica u Parlamentu Velike Britanije istakla je:

Britanski parlament i britanski narod nikad neće zaboraviti Srebrenicu i nikad nećemo zaboraviti naše prijatelje. Pamtit ćemo prošlost, odbaciti mržnju i podjele i graditi temelje istine, i samo na taj način ćemo izgraditi bolju budućnost. Mi ćemo biti glas onih koji glas više nemaju.”

Mjesecima unazad, Britanci pokazuju ekstremni interes za smirivanje tenzija unutar Bosne i Hercegovine. No, taj interes nije od jučer, nego je izlaskom iz okrilja EU, intenziviran, pojašnjava vanjskopolitički urednik N1, Esmir Milavić.

“Oni sada imaju jednu prednost koju EU recimo nema, a to je da vode vlastitu vanjsku politku i sada jednostavno mogu sav taj pritisak vlastite diplomatije pokazati na terenu, oni su uvijek imali interes za prostor Zapadnog Balkana, ali kada ste u EU ograničenje je ovdje, ondje, institucionalno, ne može se tako, procedure su, mora se ići kroz EU”, kaže Esmir Milavić, urednik vanjske politike na N1.

Vrlo pomno je odabran, kaže Milavić, i sir Stuart Peach. Čovjek iz unutrašnjosti NATO-a, malo govori, više radi. A šta su mu ciljevi, ponovio je nedavno u Sofiji.

“Dio sigurnosti za regiju je euroatlantski put, naravno, biram svoje riječi pažljivo, mnogo govorimo o evropskom putu, ali fokus mora biti i na NATO putu. Uvijek postoji rizik proširivanja konflikta ili preljevanja i moramo biti jasniji nego ikad da ne smijemo dozvoliti da političke nesuglasice u ovoj regiji postanu naredni sigurnosni problem”, kaže Stuart Peach, specijalni britnaski izaslanik za Zapadni Balkan.

Neven Anđelić: Šta ostavka Johnsona znači za Veliku Britaniju, ali i BiH i Balkan?

Neven Anđelić: Šta ostavka Johnsona znači za Veliku Britaniju, ali i BiH i Balkan?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je ovih dana boravio upravo u Londonu smatra, kako su britanske sankcije prema Miloradu Dodiku jedan od ključnih razloga smirivanje tenzija u BiH.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je:

Zahvalan sam Parlamentu i Vladi UK na odlučnom djelovanju proteklih godinu dana kada se radi o suzbijanju krize izazvane secesionističkim postupcima vlasti i entiteta RS”.

Bez obzira na to što je u Velikoj Britaniji trenutno na sceni tranzicija vlasti, vanjskopolitički urednik N1, Esmir Milavić smatra, bilo ko da dođe na mjesto Borisa Johnsona, najvjerovatnije bi trebao nastaviti aktuelnu i angažiranu politiku prema BiH odnosno Zapadnom Balkanu, piše N1

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije