Velika akcija SIPA-e, uhapšen Živko Budimir

Radiosarajevo.ba
Velika akcija SIPA-e, uhapšen Živko Budimir
/ Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

Ažurirano u 14.19

Postupajući po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas, 26.4.2013.godine, pristupili su realizaciji tri operativne akcije na širem području Bosne i Hercegovine.

Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva „Memory“, „Patriot“ i „Pravda“, navodi se u saopćenju SIPA-e.

O konačnim rezultatima akcije, javnost će biti blagovremeno informirana, zaključuje u saopćenju.

Navodno je uhapšen i Živko Budimir, predsjednik FBiH i to, kako se ističe, zbog optužbe o primanju mita zbog pomilovanja. Kako javlja Srna Živko Budimir pozvao se na imunitet tako da neće biti uhapšen, ali mu je ograničeno kretanje.

Par sati nakon objave o akciji, istaknuto je da je Budimir u Sarajevu i da je sa istražiteljima u svom uredu, u zgradi Predsjedništva.

U toku je pretres zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i Vlade FBiH u Mostaru. Ministri Vlade FBiH blokirani su u zgradi (hitna sjednica, zakazana danas u Mostaru, završena je, op.pr.) i ne mogu izaći dok se istraga ne završi.

Dio medija javlja da Budimir nije uhapšen, već da je u svom kabinetu, u Uredu predsjednika FBiH i da ga ne može napustiti dok se pretres ne završi.

Navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK te Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetina osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije- podmićivanje i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH), te neovlaštenim prometom opojnim drogama i organiziranim kriminalom (KZ BIH).

Pretresi su u toku na većem broju lokacija na širem području BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije