Ovo su crteži djece iz Pazarića, predstavljaju njihov zatvoreni život

B. T.
Ovo su crteži djece iz Pazarića, predstavljaju njihov zatvoreni život
FOTO: Radiosarajevo.ba / Vejzović pokazuje crteže

„Djeci s poteškoćama treba osigurati stanovanje u lokalnoj zajednici, mame koje će se brinuti za manje grupe djece i eto rješenja, raspustiti i Pazarić i Drin i sve slične zavode“.

Kazala je to za Radiosarajevo.ba Halida Vejzović, jedna od učesnica današnjih protesta u Sarajevu, koji se održavaju četvrti dan, od kada su u javnost dospjele snimke na kojima su djeca u ovom zavodu vezana.   

„Imamo dosta praznih stanova. A novac bi se mogao osigurati i iz budžeta, da novac za službene automobile, upravne odbore.... preusmjere u gradnju tih stanova“, kaže Vejzović.

Kako nam je kazala, pojavila se u ulozi „obične“ građanke, ali dobro je upoznata s ovom problematikom, jer je svojevremeno bila i u Komisiji za zaštitu prava osoba sa duševnim poteškoćama. Na proteste je donijela i spisak zahtjeva, koje treba sprovesti kako bi se stanje u ovoj oblasti popravilo.

Kako je kazala, djeci treba osigurati mehanizam koordinirane brige, za koju mnogi i ne znaju. Objašnjava da je taj mehanizam razvijen pri centrima za socijalni rad i centrima za mentalno zdravlje u Federaciji BiH.

„Tu koordiniranu brigu ima pravo da koristi svaka osoba, s bilo kakvim poteškoćama“, kaže ona.

Jedan od njenih zahtjeva je i redovno školovanje djece sa poteškoćama.

„Ja sam lično išla u Ministarstvo, da takvu djecu prime u osnovnu školu. Neće niko“, kazala je.

Prema njenom mišljenju, potrebno je izraditi i individualni plan brige za svako dijete.

„Ne plan brige koliko ćemo kupusa i krompira nabaviti, nego kako ćemo ćemo svako dijete školovati, njegovati, kako mu prići, šta osigurati“, kazala je Vejzović.

Dodaje da je pri integriranju djece u lokalnu zajednicu potrebno osigurati i stručni monitoring, sačinjen od predstavnika struke, roditelja i staratelja.

„Dakle, kada djeca budu u lokalnoj zajednici, da postoji tim koji će to nadzirati““, smatra ona.

S ponosom nam je pokazala i za nju vrlo vrijedan poklon. Radi se o crtežima djece iz Zavoda Pazarić.

„Ovo su njihovi crteži, koji predstavljaju njihov zatvoreni život. To možete vidjeti po bojama i motivima“, rekla nam je , pokazujući crteže.

Kako je dodala, djeca iz Pazarića učestvuju u raznim sportskim takmičenjima, pa kaže da su bili i na državnom prvenstvu u košarci i da su osvojili medalju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije