Većina za političko ujedinjenje u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Većina za političko ujedinjenje u Srebrenici

 

Građanska koalicija "Prvi mart" ovih dana je ponudila sporazum političkim strankama u BiH koje ne poriču genocid da zajednički nastupaju na narednim općim izborima 2014.

Komentirajući najavu političkih stranaka iz RS-a da će raditi na izmjenama Izbornog zakona i Zakona o prebivalištu BiH, Ahmetović je rekao da se izmjene oba zakona moraju izvršiti u državnom parlamentu te da "nema prostora i mogućnosti da srpske političke stranke to same mogu napraviti". 
„SDA i druge političke stranke neće dozvoliti da dođe do jednostrane promjene ovih zakona koji bi bio na štetu ljudi koji se vraćaju u Republiku Srpsku i u Federaciju BiH.“

Građanska koalicija "Prvi mart“ pozvala je petnaest  bh. partija da daju podršku zajedničkoj listi i usvajanju principa zajedničkog nastupa na općim izborima 2014. godine. Riječ je o petnaest bh. partija koje ne poriču genocid: SDA, SDPBiH, SBB BiH, S BiH, Stranka dijaspore BiH, BPS, HDZ BiH, HDZ 1990, HSP BiH, Narodna stranka radom za boljitak, SDU, Naša stranka, Demokratska fronta, HSS - NHI i Posavska stranka.

Predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenice Sadik Ahmetović kazao je da će ova stranka podržati ovakav koncept te da je i sama na prethodnim izborima pozivala bh. političke stranke da zajedno nastupaju u RS-u, ali da nije bilo razumijevanja od pojedinih. 

„Što se tiče SDA mi ćemo sigurno podržati jedan takav koncept i nastup svih stranaka koje ne negiraju genocid na području RS-a, da napravimo jedan zavidni rezultat i da naš uticaj u Narodnoj skupštini RS-a bude veći i snažniji.“

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković podržao je prijedlog Koalicije "Prvi mart" o zajedničkom nastupu na općim izborima, ocijenivši to kao pozitivan poziv i "da jednom za sva vremena znamo ko je za, a ko protiv": „Svjedoci smo današnjeg negiranja genocida, a taj odnos prema genocidu u Srebrenici je nešto što nas preživjele vrijeđa.“

S druge strane, predsjednik SNSD-a u Srebrenici Radomir Pavlović smatra da inicijativa Koalicije "Prvi mart" nije "inicijativa za osiguranje ljudskih prava Bošnjaka u Srebrenici i RS-u, nego za ukidanje entitetskog glasanja". „To je ponovo vezivanje zastava Hrvata i Bošnjaka u Srebrenici kao 1991“, ocijenio je Pavlović.

Govoreći o Zakonu o prebivalištu BiH, on ističe da je nužno izvršiti njegove izmjene u interesu svih građana Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. „Sačekaćemo zakon i ako ga ne donese Parlamentarna skupština BiH, sigurno će ga donijeti Narodna skupština RS-a kojim će tačno biti definisano pitanje boravišta.“

Građanska koalicija "Prvi mart“ smatra da na putu ka boljoj Bosni i Hercegovini mora vladati jedinstvo i jednakost svih građana, pa s tim u vezi teži jedinstvenoj i multietničkoj listi za izborne jedinice u entitetu Republika Srpska za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Narodnu skupštinu Republike Srpske.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije