Većina protiv, SDP spreman testirati glasače

Radiosarajevo.ba
Većina protiv, SDP spreman testirati glasače


Predsjednici SNSD-a i SDA Milorad Dodik i SUlejman Tihić jučer (27. marta) su, u kontekstu ušteda u javnom sektoru, razmatrali inicijativu za odgađanje lokalnih izbora i njihovo provođenje zajedno s narednim općim izborima 2014, te zajednički konstatirali da ta inicijativa zaslužuje podršku jer bi dovela do značajnih ušteda i racionalizacije ukupnog izbornog ciklusa u BiH.

Demokratska partija

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić protiv je ideje da se odgode oktobarski lokalni do općih izbora 2014, jer bi to bilo neustavno, nezakonito i „nemoralno od onih koji su to predložili“.  „Nigdje se nije desilo da se mandatni period produžava, jer je to  neustavno. Po Ustavu BiH vlast se bira na mandatni period od četiri godine i moguće ga je jedino skratiti.“

Njegove su riječi da ovo nije namjera inicijatora ideje, već bi oni „da produže trajanje mandatnog perioda izabranih predstavnika vlasti“ što bi, ukazuje on, bio nonsens. 

„Sljedeći put im može pasti na pamet da ponovo kažu, skupo je i nećemo ponovo održati ni opće izbore“, kazao je Čavić u izjavi za Fenu i predložio predstavnicima vlasti da ove godine daju ostavku, raspuste parlamente i da opći izbori budu zajedno s lokalnim, ako žele da predlože promjene metodike izbora.

Naša stranka

Naša stranka inicijativu Tihića i Dodika smatra prozirnim politikantskim lukavstvom, koje potvrđuje da je jedina briga stranaka na vlasti da se na vlasti zadrže. Član Političkog savjeta Naše stranke Tarik Haverić upozorava:

„Vođe političke zajednice žele u procesu demokratske tranzicije ukinuti tako elementarnu instituciju kao što su redovni izbori, i to pravdati nedostatkom sredstava i neracionalnošću izbornog ciklusa. Ekonomska situacija BiH jest katastrofalna, a javna potrošnja neracionalna - ali upravo zato što političari dodikovsko-tihićevskog profila odlučuju već 15 godina o ekonomiji i javnoj potrošnji.“

Nikakve značajnije uštede, nikakva racionalizacija bilo čega, Haverićev je stav, ne mogu početi dok je njihova vlast neupitna.

„Dodik i Tihić (...) nisu se žalili na neracionalnost izbornog ciklusa kad su na izborima ostvarivali komfornu većinu. Ali, oni danas s razlogom pretpostavljaju da će ih u oktobru 2012. glasači sankcionirati za ukupno ekonomsko, kulturno i političko nazadovanje zemlje. Gubitak većine u jednom dijelu opštinskih vijeća i gubitak nekih načelničkih mjesta na lokalnim izborima označio bi početak njihovog kraja, i otvorio izglede za stvarne promjene 2014.

Stoga pozivamo građane BiH da ne nasjedaju ovoj ciničnoj brizi“, poručio je Haverić.

Partija demokratskog progresa

I predsjednik PDP-a Mladen Ivanić smatra da je nemoguće odgoditi predstojeće lokalne izbore, jer bi to bilo neustavno. Podsjetio je da se po Ustavu izbori raspisuju šest mjeseci prije zadnje sedmice u oktobru, a vrijeme za to ističe i nemoguće je u tako kratkom roku promijeniti i Ustav i zakon. Ivanić se pridružio u ocjeni da se SDA i SNSD, zbog neispunjenih obećanja, „plaše izbora“. 

Priča o štednji je posebno smiješna, jer samo te dvije partije na svoje funkcionere potroše više novca nego što koštaju izbori“, smatra Ivanić i dodaje da ukoliko Dodik hoće da štedi, "trebao bi prodati bar dio voznog parka, odnosno automobila koji ga voze, kao i skupog namještaja iz vlastitog ureda“. 

Ivanić smatra da ova inicijativa pokazuje i da, bar što se tiče RS-a, „ulazimo u fazu diktatorskog režima, jer samo diktatori odgađaju izbore“; dodao je još i „kako su krenuli, vrlo brzo će predložiti i da nam uopće ne trebaju izbori, jer su oni na vlasti“. 

Socijaldemokratska partija BiH

Socijaldemokratska partija BiH je iznenađena inicijativom, tim prije što ranije nije bilo govora o toj temi, a u krajnjoj liniji što je upitan i zakonski okvir za njenu realizaciju, izjavio je član Predsjedništva SDPBiH Saša Magazinović. On je najavio da će organi SDP-a u narednom periodu razmotriti ovu inicijativu i zvanično se odrediti o njoj, a očekuju i potpunije obrazloženje od strane predlagača.

„Posebno želim naglasiti da je SDPBiH, kao trenutno najjača politička stranka u BiH apsolutno spreman da testira povjerenje među građanima na izborima koji će se održati već ove godine“, zaključio je Magazinović.

Savez za bolju budućnost BiH


Savez za bolju budućnost BiH, kao lider opozicije, protiv je "banjolučke ideje" o odgađanju lokalnih izbora za 2014, izjavila je Feni izvršna sekretarka ove stranke Edina Latif.

Izbori su pravo građana i niko nema pravo da produži mandat načelnicima i općinskim vijećnicima na šest godina“, kazala je ona.

Latif dalje navodi da iz SBBBiH poručuju Dodiku i Tihiću da umjesto produženja, skrate mandat onima koji su birani 2010, te da u ovoj 2012. budu održani i opći i lokalni izbori. Poslanici SBBBiH će biti protiv takve inicijative ukoliko bi ona eventualno bila proslijeđena u parlamentarnu proceduru.

Srpska demokratska stranka

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić smatra da je inicijativa za odgađanje lokalnih izbora dvije godine zakasnila; i on upozorava da je sporna i s demokratskog i s ustavnog aspekta, tj. mandatni period moguće je samo skratiti.

„U Ustavu je definirano da mandat vlasti traje četiri godine i argumentacija da bismo neodržavanjem izbora mogli uštedjeti, može biti primijenjena na sve buduće izbore i dovesti do ukidanja demokratije. Također, nedopustivo je  da se izbori pomjeraju na osnovu procjena trenutnog rejtinga stranaka. To nisu demokratski principi'', kazao je predsjednik SDS-a. 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije