Većina građana BiH podržava integraciju u EU

Radiosarajevo.ba
Većina građana BiH podržava integraciju u EU


Pristupanje Europskoj uniji podržava 82 posto građana BiH, jedan je od rezultata istraživanja javnog mnijenja koje je u prvom tromjesječju ove godine provela Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH, javlja Fena.

To je pet posto više u odnosu na istraživanje iz januara 2012.

Po mišljenju većine ispitanika, najznačajnije prednosti članstva u EU i dalje su stvaranje većeg broja radnih mjesta, te garancija stalnog mira i političke stabilnosti.  

Najveći nedostatak integracije u EU bh. građani vide u visokim troškovima života i iznosima poreza u Evropskoj uniji, što je za skoro 20 posto izraženiji stav u odnosu na istraživanje iz 2012.

Polovina bh. građana smatra da je borba protiv korupcije najznačajnija oblast reformskog djelovanja u BiH.

Kad je riječ o ulasku Republike Hrvatske u EU, 56 posto ispitanika smatra da će to imati pozitivan uticaj na BiH, a povećana potražnja za radnom snagom i sigurnost granice označeni su kao najpozitivniji efekti.

Istraživanje je provedeno CATI (Computer assisted telephone interview) metodom na reprezentativnom uzorku na nivou BiH, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije