Većina demobilisanih u Sarajevu ima PTSP

Radiosarajevo.ba
Većina demobilisanih u Sarajevu ima PTSP

Od 500 demobiliziranih boraca iz Kantona Sarajevo, koliko ih je obuhvaćeno istraživanjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo o zastupljenosti posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), njih 73 posto imaju neki sa stresom povezani poremećaj, dok je čak 62 posto onih koji već imaju simptome PTSP-a, rečeno je danas u Sarajevu tokom prezentacije rezultata tog istraživanja.

Neuropsihijatrica Nermana Mehić-Basara, šefica Stručnog istraživačkog tima i direktorica Zavoda za alkoholizam i druge toksmikomanije KS-a, istaknula je da je istraživanje provedeno prošle godine od aprila do septembra na uzorku od 500 ispitanika u okviru jedinstvene organizacije boraca - JOB Kantona Sarajevo, s područja općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća, Ilijaš, Trnovo i Hadžići, putem prilagođenog anketnog upitnika. 
Većina ispitanih osoba u ovom istraživanju, kako je rečeno,  imali su od 45 do 54 godine, a tokom agresije na BiH između 25 i 38; od ukupnog broja ispitanih njih 92,2 posto su muškarci, dok je ženski dio ispitanika 7,8 posto

Mehić-Basara je kazala da je istraživanje planirano Akcionim planom sačinjenim radi provedbe Programa praćenja, prevencije i liječenja demobiliziranih boraca oboljelih od PTSP-a, kao i članova njihovih porodica za period 2008- 2012. godina. 

„Ono što ovaj stručni tim još nije realizirao to je formiranje specijalizirane ustanove za tretman osoba koje imaju PTSP kako bi smo na najbolji način, ciljano i profilirano pristupili tom problemu", kazala je Mehić-Basara. 

Imam PTSP, ali nisam lud

U istraživanju su, kako je ona istaknula, bili dominatni muškarci, jer su bili u pitanju demobilizirani borci i borci koji su preživjeli logorsku torturu. 

Neuropsihijatrica je pojasnila da je PTSP oblik poremećaja koji može da se javi mnogo godina nakon traumatskog iskustva i da bilo kakvo ograničavanje dijagnoze, kao što je kod nas propisano da se dijagnoza prizna do 1997,  potpuno stručno neutemeljeno i neopravdano.

Stručni tim se zalaže da se pravilo o 1997. "izbaci" i da se oboljelima od PTSP-a omogući tretman čim se pojavi bolest ili simptomi, jer smo i sada svjedoci novih slučajeva PTSP-a čiji uzroci sežu u rat i poslijeratni period 

Zlatko Vuković, ministar zdravstva KS-a, kazao je da je u Kantonu Sarajevo potpuno zakonski uređeno liječenje oboljelih od PTSP-a i da je za njih urađena i dopunjena lista lijekova, da su im određena pomagala i sve ostalo što pripada toj populaciji te da će Kanton nastaviti da se ozbiljno bavi ovom problematikom, javila je novinska agencija Fena. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije