Veći broj rijeka širom BiH se izlio iz korita, srušen most u Busovači

Anadolija
Veći broj rijeka širom BiH se izlio iz korita, srušen most u Busovači
Foto: Centralna.ba / Srušen most na rijeci Lašvi

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja u Bosanskom Brodu u sedam sati izmjereno je 530 centimetara (pripremno stanje), Bosanskom Šamcu 382 centimetra (normalno stanje), a u Orašju 582 centimetra (normalno stanje).

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 8 sati, iznosio je 67 centimetara, a jučer u isto vrijeme iznosio je 76 centimetara (kritična tačka je 100 centimetara), dok je vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu iznosio 201 cm, a jučer 169 centimetara, (kritična tačka je 380 centimetara).

Kada je riječ o Srednjobosanskom kantonu, u općini Travnik jučer u toku dana usljed obilne kiše došlo je izlijevanja rijeke Lašve i potoka, gdje je u Novj Biloj, Dolac na Lašvi i Donje Putičevo poplavljeno nekoliko kuća i pomoćnih objekata. Danas se voda povukla u većni navedenih lokacija.

U općini Busovača srušen je stari željeznički most na rijeci Lašvi.
Srušen most na rijeci Lašvi - undefined

Srušen most na rijeci Lašvi

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu vodostaj Neretve u Mostaru izmjeren je 370 centimetara (redovna obrana od poplava je 850 centimetara), Trebižata u 6.30 sati u Humcu iznosio je 214 centimetara, Bregave u Stocu 77 centimetara, Bune 172, a Jasenice 103 centimetra.

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu vodostaj na brani HA Modrac jutros u  7 sati sati bio je 199,26 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 77 centimetara. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 75,4 kubna metra u sekundi.

Općinski načelnik Čelića je na sjednici održanoj u subotu, na prijedlog Općinskog štaba CZ donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane kišnim padavinama i poplavom.

U toku jučerašnjeg dana iz korita su se izlile rijeke Šibošnica i Gnjica te drugi lokalni vodotoci koji su  uzrokovali poplave u više naselja na općini Čelić. U toku jučerašnjeg dana poplavljeno je oko 40 stambenih te stotinjak pomoćnih objekata, te velika površina poljoprivrednog zemljišta sa zasadima jagoda i drugih poljoprivrednih kultura.  Najteža situacija je na prostoru MZ Čelić, Ratkovići, Brnjik, Nahvioci, Šibošnica i Drijenča.

U Gračanici je donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće uslijed poplava na području dijela Grada Gračanice (istočno od Donje Lohinje, Donje Orahovice do izlaza iz Miričine i doline rijeke Spreče od MZ Miričine do MZ Stjepan Polje).

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac izmjeren jutros u 7 sati iznosi 395 centimetara (na 300 centimetara preduzimaju se redovne mjere odbrane od poplava).

Rijeka Spreča se izlila i poplavila je 150 hektara  poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih i drugih objekata.

U općini Kalesija u toku jučerašnjeg dana, na lokalitetu kod mosta na rijeci Gribaji dežurne službe su intervenisale sa bagerom da bi očistile korito na ovoj lokaciji radi neometanog protoka nabujale rijeke Gribaje.

U općini Lukavac u protekla 24 sata Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je 15 intervencija na crpljenju vode zbog poplava u naseljima Lukavac Grad, Huskići, Hrvati, Bokavići, Bistarac, Koksara.

U općini Srebrenik u toku jučerašnjeg dana Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je 11 tehničkih intervencija (izvlačenje vozila i ljudi iz poplavljenog područja i crpljenje vode iz objekata) u naseljima Lisovići, Previle, Špionica, Potpeć. Na području naselja Špionica još uvijek je veći broj objekata po vodom (ambulanta, mjesni ured MZ, apoteka, objekat Bingo i veći broj stambenih objekata). 

U gradu Tuzli vatrogasna jedinica grada Tuzla je u protekla 24 sata imala je 17 tehničkih intervencija na crpljenju vode, pročišćavanju začepljenih šahtova. U subotu je u Tuzli donesena i odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava. U protekla 24 sata prijavljeno je aktiviranje desetak klizišta na teritoriji grada Tuzle.

U općini Živinice u protekla 24 sata Vatrogasna jedinica te općine je imala sedam intervencija na crpljenju vode i to u naseljima Donja Višća, Golubinjak, na lokalitetu kod podvožnjaka kod benzinske pumpe, i Ciljuge.  

Na području Kantona 10 zbog kiše koja je jučer i noćas padala sve rijeke su nabujale, ali nisu izlile iz svojih korita. 

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova  u Zeničko-dobojskom kantonu je normalan, navodi se u izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije