Večernji list: Borjana Krišto će biti kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH

0
Radiosarajevo.ba
Večernji list: Borjana Krišto će biti kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH
Foto: Fena / Borjana Krišto

Vodstvo HDZ-a BiH odlučilo je ponovno za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda kandidirati zamjenicu predsjednika stranke Borjanu Krišto nakon što je, pomalo iznenađujuće, od nove utrke za državni vrh odustao predsjednik stranke Dragan Čović, doznaje Večernjak.

Prema večernjakovim informacijama od ranije je postojao neformalni dogovor koji je konačno usuglašen kada se jučer prelomilo na sastanku užeg vodstva stranke te je Borjana Krišto dobila većinsku potporu za ovu kandidaturu.

 Krišto je dugi niz godina u stranačkome vrhu, a do sada je obnašala više dužnosti, te je čak jednom ranije bila kandidatkinja za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.

State Department objavio izvještaj za BiH: Žestoka kritika na račun Dodika i njegove svite

State Department objavio izvještaj za BiH: Žestoka kritika na račun Dodika i njegove svite

Na općim izborima 2010. bila je kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH, ali je Željko Komšić osvojio najveći broj glasova.

Od 1999. do 2000. godine je bila ministrica pravosuđa i uprave Heregovačko-neretvanjskog kantona, a do 2002. godine tajnica Vlade HNK.

Na općim izborima 2002. godine je kao kandidat HDZ-a BiH osvojila mandat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali ga nije preuzela jer je imenovana za ministricu pravde u Vladi FBiH.

Na općim izborima 2006. godine izabrana je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U aprilu 2007. je imenovana za predsjednicu FBiH, a od 2011. je bila delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za opće izbore 2014. godine kandidovala se za Predstavnički dom Parlamenta BiH i osvojila mandat. Karijeru u Predstavničkom domu državnog Parlamenta je nastavila i nakon Općih izbora 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije