Večeras na Izačić stižu tri autobusa sa bh. državljanima iz Austrije

B. T.
Večeras na Izačić stižu tri autobusa sa bh. državljanima iz Austrije

Granična policija BiH dobila najavu od Ministarstva vanjskih poslova BiH o povratku bh. državljana iz Austrije, koji bi u tri autobusa večeras trebali ući u državu na graničnom prijelazu Izačić. Potvrđeno je to za Radiosarajevo.ba u GPBIH. 

"Granična policija će obaviti granične provjere sukladno zakonu i zadnjoj odluci Vijeća ministara, nakon čega će sanitarni inspektori i ostali zdravstveni djelatnici poduzeti mjere iz svoje nadležnosti za daljnje postupanje", kazala nam je Franka Vican, glasnogovornica Granične policije. 

Franka Vican - undefined

Foto: Granična policija BiH: Franka Vican

Kako je najavila Nermina Ćemalović, ministrica zdravlja Unsko-sanskog kantona, osobama koje dolaze iz Austrije bit će izdano rješenje o kućnoj samoizolaciji ili nekom drugom zdravstvenom nadzoru.

Nermina Ćemalović - undefined

Printscreen: Nermina Ćemalović

"Koliko sam upoznata, radi se o našim građanima koji su ostali bez posla u Austriji. Potrebni su nam brzi testovi na koronavirus kako bi u narednom periodu mogli na granici testirati osobe koje ulaze u BiH, kazala je Ćemalović, prenose lokalni mediji. 

Najnovija naredba Civilne zaštite FBiH predviđa da osoba koja uđe u BiH provede 24 sata u karanteni , a doktor bi trebao odlučiti za svakog putnika da li će ići u izolatoriji ili u kućnu samoizolaciju.

Međutim, za sada nema uvjeta za takvo zadržavanje putnika na granici jer šatori koje su postavili pripadnici Oružanih snaga BiH ne zadovoljavaju osnovne zdravstvene i higijenske uslove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije