Večeras Nova godina po Julijanskom kalendaru

AA
Večeras Nova godina po Julijanskom kalendaru
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Saborna pravoslavna crkva u Sarajevu

Hrišćanske crkve koje vrijeme računaju po Julijanskom kalendaru večeras obilježavaju Novu godinu. Dolazak Nove godine po Julijanskom kalendaru obilježava se molitvom u ponoć (moleban) na kojoj se vjernici mole za zdravlje, za uspjeh i blagoslovljenu godinu.

Novu godinu po julijanskom kalendaru obilježavaju ruska, srpska, gruzijska pravoslavna crkva, kao i Sveta gora i jerusalimska patrijaršija. Tradicija obilježavanja Nove godine po Julijanskom kalendaru postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švicarskoj (Alter Silvester) i u nekim dijelovima Galske zajednice u Škotskoj.

Julijanski kalendar uveo je rimski imperator Julije Cezar 45. godine prije nove ere i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada je počeo postepeni prelazak na Gregorijanski kalendar.

Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila Julijanski kalendar kao zvaničan. Tvorac tog kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar nosi ime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije