! / Važno upozorenje: Očekuje se novo povećanje vodostaja na slivovima rijeka u BiH

07. 11. 2021. u 13:23:00 AA

Shares: 0

Analizom hidrološko-hidrauličkih prognostičkih modela za ponedjeljak i utorak, obzirom na trenutnu hidrološku situaciju na slivovima u Bosni i Hercegovini, nivoe vode u koritima, zasićenost tla vodom, očekuje se novo povećanje vodostaja na slivu Sane, Vrbasa, Bosne, Željeznice i Miljacke.

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save saopšteno je da prema današnjoj meteorološkoj prognozi izdatoj od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, nove padavine se najavljuju za ponedjeljak i utorak i to u zapadnim i centralnim područjima Bosne, te na sjeveru i istoku Hercegovine.

"Bujični vodotoci na kojima može doći do povećanja vodostaja u ovom periodu su na području slivova Vrbasa i Bosne", navodi se u izvještaju agencije.

Posebno se ističu nova prognozirana povećanja vodostaja na rijekama Željeznica i Miljacka, zatim područje Sarajevskog polja i duž cijelog toka rijeke Bosne.

"Na ovim područjima preporučujemo pojačan oprez kako stanovništva, tako i službi koje provode mjere aktivne odbrane od poplava".

Prema meteorološkim prognozama, prestanak padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH očekuje se 9. novembra.

"Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, kao i stanovništvu koje živi uz vodotoke na pojačan oprez", navode iz agencije.

Na osnovu podataka prikupljenih sa mreže automatskih hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, trenutno se bilježi stagnacija i opadanje vodostaja na većini hidroloških stanica na slivu Une, Sane, Vrbasa, Bosne i Drine. Tokom dana nema novih padavina tako da će se trend opadanja nastaviti. Jedino još na hidrološkoj stanici Maglaj je dostignut nivo pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, u toku dana se očekuje smanjenje nivoa i prestanak slanja obavještenja.

Vodostaji na dijelu toka rijeke Save u FBiH su također u porastu, ali su znatno niži od kota pri kojima se proglašavaju mjere redovne odbrane od poplava.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA