Važni podaci za maturante: Ovo su najtraženija zanimanja u Bosni i Hercegovini

1
Radiosarajevo.ba
Važni podaci za maturante: Ovo su najtraženija zanimanja u Bosni i Hercegovini
Foto: Društvene mreže / Ilustracija

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine (ARZ) ponovo je izašla s inicijativom koja će olakšati odluku maturantima o tome koje škole upisati. Objavljivanjem podataka o najtraženijim zanimanjima širom zemlje, ARZ pruža dragocjene informacije o stanju na tržištu rada, bazirane na evidencijama nezaposlenih osoba.

Prema podacima dostupnim na internet stranici ARZ-a, www.arz.gov.ba, maturanti i njihovi roditelji mogu pronaći detaljne informacije o 5 najbrojnijih zanimanja po broju nezaposlenih osoba u oba entiteta, Brčko distriktu BiH, kao i u svih deset kantona.

Osim toga, za svako zanimanje navedeno na listi, dostupni su i podaci o broju nezaposlenih osoba i broju zaposlenih sa evidencije nezaposlenih osoba u 2023. godini, što pruža cjelovitu sliku o potrebama tržišta rada.

Rashladi, zamrzni, uštedi: Moderni heroji vaše kuhinje

Rashladi, zamrzni, uštedi: Moderni heroji vaše kuhinje

"Ove informacije su ključne za maturante koji donose odluke o svom daljnjem obrazovanju i karijeri", saopštili su iz ARZ-a "Uz pomoć ovih podataka, moguće je donijeti informirane odluke o odabiru škole i zanimanja koje će im pružiti perspektivu na tržištu rada."

Detaljne informacije o najtraženijim zanimanjima mogu se pronaći na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije