Rokovi / Važna obavijest bh. medicinarima zainteresiranim za rad u Njemačkoj

29. 09. 2020. u 20:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Veliko je interesovanje medicinskog osoblja iz Bosne i Hercegovine za rad u Njemačkoj, preko projekta u kojem u zapošljavanju posreduje Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Projekat se realizira već duži niz godina, a danas je stigla informacija i o oktobarskim intervjuima, nakon što se zainteresirani prijave.

Potrebno je naglasiti da medicinske sestre i tehničari općeg ili pedijatrijskog smjera, osim diplome koju prilažu, moraju imati dokaz o položenom stručnom ispitu i bh. državljanstvo, kako bi učestvovali u projektu zapošljavanja medicinskog osoblja u Njemačkoj.

"Za ovaj način zapošljavanja medicinskih radnika postoji veliko interesovanje, a koordinator projekta podsjeća da su oktobarski intervjui sa Federalnom saveznom službom za posredovanje iz SR Njemačke – ZAV o prijemu u projekat, od 26. oktobra 2020. godine te da je javni poziv otvoren tokom cijele godine i dostupan je na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH", saopćeno je iz agencije.

Tačni termini intevjua, koji će se ove godine po prvi put održati online, zbog pandemije uzrokovane pojavom virusa COVID-19, bit će objavljeni do 15. oktobra.

Također, važan podsjetnik za aplikante je da je na web stranici bh. državne agencije moguće naći sve osnovne podatke o projektu sa potrebnim obrascima, te da ne moraju poznavati njemački jezik da bi učestvovali u projetu posredovanja za zapošljavanje.

"Projekat Triple Win kojeg implementira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ, u Bosni i Hercegovini već duži niz godina najsigurniji je vid posredovanja za rad medicinskog osoblja u Njemačkoj, obzirom da je utemeljen na Sporazumu Agencije za rad i zapošljavanju BiH i Savezne agencije za rad SR Njemačke", podsjećaju nadležni.

Inače, projektom Triple Win se ne posreduje drugim zanimanjima, osim medicinskim sestrama i tehničarima općeg ili pedijatrijskog smjera.

Važno je napomenuti da se dokumentacija dostavlja isključivo poštom i to Agenciji za rad i zapošljanje BiH (Đoke Mazalića 3, Sarajevo) te da je rok za slanje za oktobarske intervjue sa poslodavcima, srijeda 30. septembar 2020. godine.

Prijave koje stignu do petka, 2. oktobra, također će biti uvažene.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA