Važna informacija za građane: Otvoreno osam pograničnih prijelaza sa Hrvatskom

0
Radiosarajevo.ba
Važna informacija za građane: Otvoreno osam pograničnih prijelaza sa Hrvatskom
FOTO: Screenshot / Gužve na graničnim prijelazima

Od 12. jula, zbog pojačanih gužvi na prelasku državne granice sa Hrvatskom, privremeno je za međunarodni promet otvoreno još nekoliko graničnih prijelaza na području Hercegovine.

Tu odluku je donijelo Mješovito povjerenstvo BiH i Republike Hrvatske.

Kilometarske kolone putničkih vozila uobičajene su u ljetnim mjesecima na izlasku i ulasku u zemlju. Kako bi se smanjile velike gužve i duga čekanja, pri prelasku granice, osam graničnih prijelaza, među kojima je i Gabela polje prema Metkoviću, otvoreno je za međunarodni promet.

“Privremeno je odobren međunarodni promet putnika preko stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet Čitluk, Jovica most i Drinovačko brdo slivno, Gabela, Kozarska dubica, Vaganj, Hadzin potok, Orahov do i Duži”, rekla je Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH .

To je uobičajena odluka koju je uz zajedničku saglasnost donijelo Mješovito povjerenstvo dvije zemlje, za vrijeme trajanja turističke sezone, kako bi ubrzali prelazak granice ne samo za turiste nego i lokalno stanovništvo koje ovdje gravitira.

“Bilježimo porast prelazaka državne granice, ne samo na GP Gabela, nego na svim graničnim prelazima u zoni odgovornosti GP Doljani. Čekanja na svim graničnim prijelazima nisu duža od 30 minuta”, rekao je Kristijan Markić, inspektor za

Odluka o privremenoj prekategorizaciji graničnih prelaza donesena je na rok od tri mjeseca i vrijedi do 12. septembra ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije