Vasković svjedočio na suđenju za genocid

Radiosarajevo.ba
Vasković svjedočio na suđenju za genocid


Na jučerašnjem ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine u procesu protiv četvorice srebreničkih egzekutora svjedočio je i novinar Slobodan Vasković, koji je prije par mjeseci bio u središtu skandala, nakon što se saznalo da je 12. jula 1995. godine bio u Srebrenici.

Vasković je svjedočio kao svjedok Tužilaštva, u procesu protiv Neđe Ikonića, Duška Jevića, Mendeljeva Đurića i Gorana Markovića, koji su optuženi za genocid.

Njih četvorica bili su pripadnici zloglasnog Centra za obuku na Jahorini, odakle je Vojska Republike Srpske angažirala većinu egzekutora, koji su strijeljali na hiljade srebreničkih Bošnjaka.

Vasković je potvrdio da je 12. jula 1995. kao novinar bio u Potočarima, gdje je “vladala haotična situacija”. Također je potvrdio da se nalazi i na snimku koji su uradile novinarske ekipe u Potočarima a koji je Tužilaštvo emitovalo u sudnici.

Bivši novinar magazina 60 minuta je negodovao što je pozvan za svjedoka u predmetu u kojem ne poznaje optužene. Istakao je da nikada do sada nije saslušan ni u jednoj istrazi i da smatra da je sada pozvan na suđenje po instrukcijama ljudi iz bivše medijske kuće u kojoj je radio.

Podsjetimo, Vasković je, svojim radom u 60 minuta, postao jako popularnim novinarom, poznatim po izvještavanju o korupciji političara u Republici Srpskoj. Otkrivanje snimka šokiralo je veliki dio javnosti, a Vasković je kazao da je samo radio svoj novinarski posao i da mu je cijelu aferu spakovao njegov bivši urednik, Bakir Hadžiomerović.

Navodno je, tvrdio je Vasković, Hadžiomerović od njega, nakon rezultata Opštih izbora u oktobru, tražio da prestane s kritikom Dodika, koji bi trebao sa Zlatkom Lagumdžijom, liderom SDP-a, sklopiti koaliciju na državnom nivou.




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije