Vapaji iz Zenice (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Vapaji iz Zenice (VIDEO)
Radnice putem mobitela komuniciraju s porodicama (Foto: Dado Ruvić)

Stotinjak građana i danas se u znak podrške bivšim radnicima Robne kuće „Bosna“ okupilo ispred objekta robne kuće koji je sada u vlasništvu preduzeća "VF komerc" i "Beograd com".

U video poruci, pokušali su objasniti svoju agoniju:

http://www.youtube.com/watch?v=_ga3sTafDrk


Izvještaj o zdravstvenom stanju štrakača:


http://www.youtube.com/watch?v=Tyr9byxcRvw


Zeničke radnice i dalje protestuju (FOTO & VIDEO)

Predvođeni predstavnicima nevladinog sektora, rodbina i prijatelji 40-ak bivših radnika RK „Bosna“ poručili su da će s okupljanjima nastaviti sve dok ne bude postignuto pravedno rješenje za radnike koji traže uvezivanje radnog staža, isplatu plaća i otpremnina.

„Hvala našim sugrađanima i svim drugim građanima BiH koji nas podržavaju u našoj borbi za dostojanstvo. Objekt nećemo napustiti dok ne budemo dobili čvrste garancije da će naša prava biti ispunjena“, kazala je Vahida Jusić, jedna od bivših radnica Robne kuće „Bosna“.

Proteklih sati zbog narušenog zdravlja medicinska pomoć ukazana je za nekoliko bivših radnika koji bez struje i grijanja deveti dan provode zatvoreni u robnoj kući.

Podrška studenata i Helsinškog komiteta


Osim toga, radnice su se putem megafona i telefona obratile okupljenim sugrađanima i zahvalile se na podršci koju imaju od njih. Također se oglasila njihova kolegica (koja je vani) i izrazila u ime svih zahvalnost kolegicama koje su se u znak podrške okupile u Beogradu. Najavljeno je od strane Unije studenata zeničkog univerziteta da će sutra i studenti doći pred robnu kuću u znak podrške, piše portal Zenica-online.com.

Predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Srđan Dizdarević naveo je u otvorenom pismu da očekuje od načelnika Općine Zenica Husejna Smajlovića da pomogne u pronalaženju izlaza iz "kafkijanske situacije u kojoj su se našli štrajkači u robnoj kući u Zenici".

U pismu Smajloviću Dizdarević je istaknuo da je još pod dojmom divljačkog odnosa prema štrajkačima u robnoj kući u Zenici.

Pismo Srđana Dizdarevića načelniku Smajloviću

Od načelnika očekuje da, uime temeljnih ljudskih prava, koja podrazumijevaju i čuvanje dostojanstva svakog ljudskog bića, utječe da se štrajkačima osigura struja, a time i grijanje u ove hladne januarske dane, te omogući da se štrajk nastavi do 22. januara, kada će najvjerovatnije biti donesena sudska odluka o sudbini robne kuće.

Zenica: Bivše radnice robne kuće blokirale obnovu zgrade

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije