Vanredno stanje kod Mostara: Sprema se uklanjanje opasnih boca, svi u pripravnosti

E. H.
Vanredno stanje kod Mostara: Sprema se uklanjanje opasnih boca, svi u pripravnosti
Nakon što je Federalna uprave civilne zaštite jučer saopćila da su u utorak u Mostaru pronađene izuzetno opasne acetilenske boce, danas vlada pravo opsadno stanje na lokalitetu na kojem su boce pronađene.

U toku su pripreme za izmještanje boca koje su itekako opasne, a cijela operacija izvodi se na plantaži vinove loze "Hepoka", na lokalitetu Bijelo Polje – Željuše u Mostaru. Ove boce zakopane su 1992. godine i pokrivene aluminijskim cijevima, a, nezvanično, zakopale su ih jedinice tadašnje Jugoslavenske narodne armije.

S obzirom na to da mostarski tim civilne zaštite nije obučen za rad s acetilenskim bocama, za njihovo izmještanje angažiran je Sektor za organizaciju deminiranja i uništavanje eksplozivnih sredstava FUCZ, a na mjestu izvlačenja nalaze se policija i vatrogasne ekipe, kako bi osigurali cijelo područje.

"Riječ je o izuzetno opasnim sredstvima niske energije, detonacije i velike razorne moći. Tim Civilne zaštite obilježio je tu lokaciju i obavijestio sve nadležne organe radi osiguravanja mjesta na kojem su boce pronađene. Trenutno se radi na prikupljanju informacija kako da se na siguran način uklone ova sredstva, da ne bi bili ugroženi ljudi koji će ih uklanjati i okolno stanovništvo, odnosno, prikupljamo informacije o drugim ovlaštenim osobama koje nam mogu pomoći. Čim dobijemo te informacije, pristupit će se uklanjanju i zbrinjavanju pronađenih sredstava na optimalan i najsigurniji način", kazao je Sead Vrana, šef Sektora za organizaciju deminiranja i uništavanje eksplozivnih sredstava FUCZ u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Sam acetilen je visokozapaljivi gas, te je njim potrebno rukovati prema posebnim sigurnosnim pravilima, zbog čega smo se interesirali da li postoji realna opasnost po okolinu.

"Što se opasnosti tiče, područje je trenutno osigurano od pristupa neovlaštenih osoba i tako će biti sve do zbrinjavanja sredstava. Mi smo poduzeli sve sigurnosne mjere kako bismo osigurali prostor, a, ponavljam, čim se stvore uvjeti, pristupit ćemo rješavanju situacije", zaključio je Vrana svoju izjavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije