Vanredno stanje, dan drugi

Radiosarajevo.ba
Vanredno stanje, dan drugi

18:20 Zbog snježnih nanosa ili lavina u prekidu je odvijanje saobraćaja na dionicama magistralnih puteva: Sarajevo-Foča, Konjic-Jablanica-Mostar, Mostar-Nevesinje, Livno-Karlov Han-Tomislavgrad, Šuica-Tomislavgrad, Tomislavgrad-Posušje, Nevesinje-Gacko, Gacko- Tjentište, Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor i Stolac-Neum.Opširnije informacije pročitajte ovdje.

17:42 Snabdijevanje Sarajeva plinom je potpuno uredno, saopćeno je u nedjelju poslije podne Feni iz preduzeća Sarajevogas. Nema nagovještaja o eventualnoj promjeni tako povoljne situacije, rečeno je također.

17:03 Gorska služba spašavanja Sarajevo tokom cijelog današnjeg dana aktivna je na dostavi lijekova ljudima u padinskim ili drugim područjima Kantona Sarajevo do kojih je otežan prilaz zbog snježnih padavina, te pomoći pacijentima da se prebace u bolnicu na dijalizu...

16:43 I pored vanrednih okolnosti i otežanih uslova rada kuhinje Merhameta širom BiH redovno će pripremati obroke, potvrdio je u nedjelju predsjednik HO Merhamet MDD Hajrudin Šahić.

14:50 Klas d.d. Sarajevo raspolaže dovoljnim količinama brašna i poziva  pekare s područja Kantona Sarajevo da svoje zahtjeve za nabavku brašna upućuju putem telefona 033 470 339 i 033 727 168 od 08.00 do 20.00, a radi brže i efikasnije koordinacije narudžbi i isporuka brašna, saopšteno je u nedjelju iz Klasa d.d. Sarajevo. 

14:32 Vlada Republike Srpske (RS) nije u nedjelju donijela odluku o proglašenju vanrednog stanja u tom entitetu, iako je vanredno stanje proglašeno u 18 općina ugroženih snježnim nevremenom. 

"Smatramo da je situacija stabilna iako su uvjeti složeni i otežani, ali su sve nadležne organizacije angažirane na proboju putnih komunikacija", kazao je premijer Aleksandar Džombić. 

14:26 Nakon proglašenje vanrednog stanja zbog elementarne nepogode na zahtjev Vlade Federacije BiH angažovane su i Oružane snage BiH. U Kantonu Sarajevo je angažovano 90 pripadnika OS koji ručno pomažu u čišćenju snijega.

13:15 Locirana je četvoročlana porodica, među kojima je i jedno dijete, koja je pješice krenula iz Trnovca s područja Borča prema Ulogu, i bit će upućen helikopterom EUFOR-a kako bi ih prebacio na sigurno mjesto, potvrdio je Feni ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo. 

12:57 Univerzitet u Sarajevu preporučuje svim fakultetima i akademijama Sarajevskog univerziteta da odgode sve ispitne rokove i planirane aktivnosti vezane za studente u periodu od 6. do 10. februara 2012. godine. 

Obustava nastave za sve osnovne i srednje škole do petka, 10. februara 2012. godine.

12:16 U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu stanje je redovno. Svi su došli na posao, stigla je hrana i nema većih poteškoća oko prijema pacijenta, rekla je u nedjelju za Fenu glasnogovornica KCU-a Biljana Jandrić. On je rekla da je u Urgentnoj ambulanti broj pacijenata čak i manji nego inače,dok u prosjeku ova ambulanta prima oko 100 i više pacijenata. U subotu ih je bilo 40.

Uputila je apel građanima da ne dolaze u krug bolnice s privatnim vozilima. 

11:11 Sedamnaestogodišnji Ejub Nadžak iz Željeznog Polja kod Žepča, koji je nestao u četvrtak, 2. ferbuara, pronađen je mrtav jutros u 09:45 sati.

10:56 U Republici Srpskoj danas je mnogo bolja situacija, jer ne pada snijeg, mada je još više od 100 sela blokirano, izjavio je Srni direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milimir Doder.

10:53 Za najneophodnije slučajeve, tipa prijevoza bolesnika, dostavljanja lijekova i sl. pomoć možete potražiti u Gradskoj službi na broj telefona 061/ 29 94 43

10:51 Za one koji namjeravaju putovati van naše zemlje ili planiraju povratak u BiH, preporučujemo da pozovu Graničnu policiju i informišu se o stanju na granicama te zatraše savjete od ljudi na terenu. Broj je 033/ 75 53 00.

10:40 Proradio trolejbuski saobraćaj na realciji Dobrinja-Trg Austrije, radi se na osposobljavanju tramvajskog saobraćaja. U funkciji su i dalje autobuske linije na relaciji Dobrinja-Vijećnica i Dobrinja-Stup.

9:00 Svi putnici koji su bili zarobljeni na putu M-17 su na sigurnom.

Vlada Federacije BiH jučer je na hitnoj sjednici donijela odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode na području Federacije BiH, uzrokovane velikim sniježnim padavinama i niskim temperaturama.

Vremenska prognoza: Snijeg koji u posljednja dva dana nije odustajao s padanjem, konačno je počeo jenjavati. U BiH jutros je bilo oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrovan i slab snijeg. U našoj zemlji danas se na jugu prijepodne očekuje razvedravanje, a u ostatku zemlja pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabim snijegom. U Sarajevu pretežno oblačno, može pasti malo snijega. Najviša dnevna temperatura oko -10 stepeni. saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH. 

Iako je u toku dana najavljena potpuna obustava padavina, na veliku žalost građana, padavine se očekuju u noći na ponedjeljak te u prva dva dana naredne sedmice.

Preporuke javnog zdravstva Federacije BiH građanima za vrijeme ovih sniježnih padavina i niskih temperatura možete pročitato ovdje.  

Klub spasavalaca 2000: u posjedu je dva interventna vozila koja mogu doći do onih unesrećenih građana do kojih ne mogu stići vozila hitne pomoći, potvrdio je za naš portal Pašaga Grbo, predsjednik Kluba. Ekipe Kluba spasavalaca možete dobiti na broj telefona 061 911 911.

Apoteke: Snabdijevenost apotekama u Sarajevu je na nivou. Dežurne apoteke su u stanju pripravnosti, a u funkciji je izvanredna služba dostave lijekova. Svima kojima su lijekovi potrebni, neka se jave dežurnoj apoteci „Hitna“, na broj telefona 033 716 331.

Gradski prijevoz u Sarajevu: Osim vanredne autobuske linije od Baščaršije do Energoinvesta, gradski prijevoz u Sarajevu jučer nije radio. Jučer je iz GRAS-a najavljeno, da bi tramvajski saobraćaj trebao proraditi danas, a svi napori su uloženi da se upostavi trolejbuski saobraćaj. Međutim informacije koje su stigle jutros kažu da je za sada u funkciji samo autobuska linija Dobrinja-Vijećnica i Dobrinja-Stup.

Aerodrom Sarajevo je nakon dva dana obustave, sinoć od 20:00 sati uspostavio saobraćaj. Prvi putnici nakon dvodnevnog zastoja sletili su iz Zagreba, Beograda i Beča.

Željeznićki saobraćaj u FBiH također je otežan, a iz preduzeća je jučer upućen apel da se uposlenici jave na posao kako bi pomogli u čišćenju snijega.

Stanje na putevima: Rješenjem federalnog Ministarstva prometa i komunikacija proglašeni su zimski uslovi za vožnju na svim magistralnim putevima na području FBiH, te se zabranjuje kretanje za zglobne autobuse, teretna vozila i šlepere.

O jučerašnjim dešavanjima u našoj zemlji na ovu temu, detaljan izvještaj možete pročitati i pogledati ovdje, a i danas ćemo vas iz minute u monutu obavještavati o novim zbivanjima u sniježnoj BiH. 

Slike Srajejava naših čitatelja možete pogledati ovdje

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije