Vanredna sjednica: Vijeće ministara ispunilo još jedan ključni prioritet za otvaranje pregovora s EU

1
Fena
Vanredna sjednica: Vijeće ministara ispunilo još jedan ključni prioritet za otvaranje pregovora s EU
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo i uputit će Parlamentu Bosne i Hercegovine na razmatranje po skraćenoj proceduri Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, koji je usklađen s odgovarajućim direktivama i uredbama EU u ovoj oblasti.

Usvajanjem ovog zakona s oznakom 'EI' Bosna i Hercegovina želi poboljšati kapacitete za učinkovitiju borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, a njegovim usvajanjem Vijeće ministara BiH u očekivanju dobivanja datuma za otvaranje pregovora šalje snažnu poruku Europskom vijeću koje raspravlja o politici proširenja EU-a.

Hamza Višća: Nivo straha od rata je veći od ozbiljnosti realnog stanja

Hamza Višća: Nivo straha od rata je veći od ozbiljnosti realnog stanja

Novi zakon harmonizira sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz zadnjeg kruga evaluacije.

Aktualni saziv Vijeća ministara BiH u februaru ove godine usvojio je i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije