Van Rompuy razgovarao sa članovima Predsjedništva

Radiosarajevo.ba
Van Rompuy razgovarao sa članovima Predsjedništva

"Politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju da nadvladaju razlike i da se usaglase oko vizije stabilne i demokratske budućnosti BiH", kazao je predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, prenosi Fena.

On je izrazio nadu da će BiH nastaviti u napredovanju ispunjavanja svih zahtjeva za članstvu EU do kraja godine, prvenstveno u provedbi presude Sejdić-Finci, u duhu kompromisa i zajedničke odgovornosti.

 Za to je, ocijenio je, potrebna snažna politička voilja.

"Politički lideri u BiH već su izrazili predanost implementiranju reformi. Ne postoji bolja alternativa za ovu zemlju od članstva u EU i nikada neće postojati bolji trenutak za to kao što je ovaj", kazao je predsjednik Evropskog vijeća.

Rompuy je naglasio da EU ostaje i dalje predana perspektivi članstva u EU svih zemalja Balkana.

"EU će nastaviti pružati podršku kroz različite vrste resursa i kapaciteta, ali je na narodima i političarima BiH da ispune potrebne zahtjeve", poručio je on.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istaknuo je da su tema sastanka bili i problemi u BiH, posebno zastoj na putu ka članstvu u EU.

On je napomenuo da je BiH komplikovana zemlja, te da je njen Ustav baziran na zaustavljanju rata, odnosno, da su u njega ugrađeni mehanizmi sprječavanja, a ne pokretanja.

"U BiH postoje različita gledanja na prošlost, ali koncenzus postoji kada je riječ o putu ka EU. Ne smijemo upadati u zamku centralizacije već moramo ići u procese integracije i potrebno je hitno napraviti takve mehanizme", kazao je on.

Izetbegović je naglasio značaj hitnog rješavanja presude Sejdić-Finci te potrebu vraćanja njenoj suštini - omogućavanju svakom građaninu da bira i bude biran.

Oba sagovornika su naglasila značaj Međunarodne konferencije za mir koja danas počinje u Sarajevu, za ponovnu izgradnju suživota i tolerancije u BiH.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, u pratnji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, obišao je staru jezgru Sarajeva i posjetio najvažnije kulturno-historijske znamenitosti glavnog grada Bosne i Hercegovine uključujući Staru pravoslavnu crkvu na Baščaršiji, Gazi Husrev-begovu džamiju, Jevrejsku sinagogu i Katedralu Srca Isusova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije