Valentin Inzko - nikad jači

Radiosarajevo.ba
Valentin Inzko - nikad jači


Nisu isključene sankcije protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, zbog najave referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i izazivanju velike političke krize koja je produbila postojeću predizbornu krizu.

Kazao je to za Dnevni avaz visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i specijalni izaslanik Evropske unije Valentin Inzko.

On dodaje da nikada prije nije imao veću podršku međunarodne zajednice i da će sigurno poduzeti odgovarajuće korake.

Milorad Dodik rano jutros poručio je da će odložiti referendum, ali Inzko, a i međunarodna zajednica uz njega, traže povlačenje odluke o organiziranju referenduma.

Dodik odlaže referendum

Dodik se poziva na navodnu ponudu Evropske unije da povuče odluku o referendumu ali da će kao ustupak biti pokrenuta reforma državnog pravosuđa.

Predsjednik RS tvrdi da je to znak njegove „dobre volje“, ali Inzko poručuje da Dodik ne može postavljati nikakve uslove.

„Očekujemo ili da sam Narodna skupština povuče zaključke i odluku ili ćemo mi to uraditi, odnosno ja ću djelovati“, kazao je Inzko za Avaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije