Vakcine protiv nove gripe početkom januara

Radiosarajevo.ba
Vakcine protiv nove gripe početkom januara

Foto: Reuters

Prve količine doza vakcina protiv nove gripe trebalo bi da budu dopremljene u BiH početkom januara, potvrđeno je danas novinarima u Sarajevu nakon sastanka ministara u oblasti zdravstva u BiH, javlja Fena.

Radi se o količini od po 30.000 doza vakcina koje su naručila resorna entitetska ministarstva. Plan vakcinacije postoji, bit će jedinstven za cijelu BiH, a vakcine su prvenstveno namijenje za rizične grupe stanovništva.

Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Haris Hajrulahović kazao je danas da WHO kontinuirano pomaže laboratorijske kapacitete u BiH za dijagnostiku i infekcije, te da surađuje sa zdravstvenim djelatnicima u smislu kliničkih uputa za tretman oboljelih da bi on bio usaglašen s evropskim standardima.

WHO smatra da se sigurnosni profil vakcina protiv nove gripe ne razlikuje od sigurnosnog profila vakcina protiv sezonske gripe i da dosad nije zabilježena nijedna ozbiljna neželjena reakcija u državama koje su počele da primjenjuju tu vrstu vakcina.

Inače, nadležni organi u oba bh. entiteta i Distriktu Brčko zasad planiraju nabaviti određenu količinu doza vakcina protiv nove gripe (FBiH 150.000, RS 350.000 doza).

Obavezne mjere predostrožnosti


Koordinaciono tijelo u oblasti zdravstva u BiH procijenilo je da nema razloga za paniku te da sva resorna ministarstva postupaju prema odredbama državnog Plana za pandemijsku gripu, a BiH se pridržava i svih pravila i metodologije što ih je usvojila Svjetska zdravstvena organizacija.

Resorni državni ministar Sredoje Nović, entitetski ministri Safet Omerović i Ranko Škrbić, te predstavnik Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta Admir Čandić istaknuli su danas da nadležna tijela preduzimaju odgovarajuće mjere na liječenju i sprječavanju širenja bolesti.

Ponovljeno je da se po simptomima nova gripa ne razlikuje mnogo od sezonske. Kao mjere predostrožnosti navode se obavezno i često pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja rukama vlastitog nosa, očiju i usta, obavezno provjetravanje prostorija i higijena okoline.

Prema podacima nadležnih organa u posljednjih desetak do 15 dana pojačana je incidenca obolijevanja od nove gripe, a jučerašnji podaci pokazuju da su u BiH registrirane 263 osobe oboljele od nove gripe od čega i jedan smrtni slučaj, prenije je Fena.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije