Vakcinalni punkt Zetra zatvorio svoja vrata

0
Radiosarajevo.ba
Vakcinalni punkt Zetra zatvorio svoja vrata
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vakcinalni punkt Zetra zatvara se večeras

Vakcinalni punkt Zetra u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine večeras u 20 sati zatvorio je svoja vrata.

Imunizacija protiv COVID-19 bit će nastavlja u domovima zdravlja.

Aplicirano je više od 200.000 doza i već naredne sedmice očekuje se da će u KS biti više od 50 posto potpuno vakcinisanih punoljetnih građana, pokazuju podaci objavljeni na nalogu Vlade Kantona Sarajevo (KS) na društvenoj mreži Facebook.

WSJ: SAD priprema novu vojnu podršku Izraelu od 1,3 milijarde dolara

WSJ: SAD priprema novu vojnu podršku Izraelu od 1,3 milijarde dolara

U aprilu ove godine ministar zdravstva KS Haris Vranić saopćio je da je Kanton Sarajevo spreman za masovnu vakcinaciju.

Kanton Sarajevo je 31. jula prvi krenuo u vakcinaciju bez najave i to upravo na ovom punktu. Svakim danom, uključujući i vikende, trajala je vakcinacija svih punoljetnih građana u KS, a dnevno je kroz ovaj punkt prolazilo u prosjeku od 2.000 do 4.000 ljudi.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 113 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 681 uzorka. U istom periodu, od infekcije COVID-19 se oporavilo 136 osoba. Pet pacijenata je preminulo od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 155 pacijenata, od kojih je 146 sa akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži, podaci su objavljeni na zvaničnoj stranici Vlade KS.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 15,48 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 80 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 75. Na respiratoru je devet osoba. Sedam pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je devet na kiseoničkoj potpori disanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije