UŽIVO/ Pratite obraćanje Borjane Krišto u Europskom parlamentu

5
L. M.
UŽIVO/ Pratite obraćanje Borjane Krišto u Europskom parlamentu
Foto: Printscreen / Borjana Krišto

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto trenutno se obraća pred europarlamentarcima gdje govori o političkoj situaciji u BiH te dodjeli kandidatskog statusa BiH.

Upitana je o jednoj od ključnih reformi - izmjeni Izbornog zakona BiH te o tome kako će zaustaviti secesionističke ideje.

Također, europarlamentarci su je upitali šta će napraviti za depolitizaciju pravosuđa, implementaciji presuda Sejdić-Finci, povećanje plata političarima...

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Odgovorila je na pitanje europarlamentarke Željane Zovko o izboru člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

"Problem je implementacija presuda sudova u BiH i europskih presuda o legitimnom predstavljanju.

U ovom trenutku je nužno povresti ograničene promjene Ustava BiH i kompletnu reformu izbornog zakonodavstva kako bismo proveli ustavni princip ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda", kazala je Krišto.

Smatra da je ovo pitanje opstojnosti, sigurnosti i europske budućnosti BiH, a ne samo hrvatskog naroda.

Borjana Krišto i Charles Michel: 'Reforma izbornog zakonodavstva je ključna'

Borjana Krišto i Charles Michel: 'Reforma izbornog zakonodavstva je ključna'

"Zahvaljujem se svim prijateljima koji na ovo pitanje gledaju na ovakav način. Mi smo napravili veliki iskorak u odnosu na prethodni saziv Vijeća ministara. Vijeće ministara nema ovlast da vodi vanjsku politiku, ali ćemo učiniti sve da ukažemo na situaciju, probleme, unutarnje probleme", kazala je Krišto.

Podsjetila je da BiH ne koristi IPA fondove.

"U okviru naših 14 prioriteta Europske komisije, nalazi se set zakona o reformi pravosuđa. Mogu vam reći da smo u fazi usaglašavanja tih zakona kako bi mogli doći na dnevni red Vijeća ministara.

Učinit ću sve da kroz dijalog dođemo do zajedničkih stavova kako bismo imali zakone koji potpuno podrazumijevaju europske norme", kazala je, između ostalog, Krišto.

O stavovima vlasti RS i secesionističkim idejama, kazala je da njoj 'smeta takva retorika, ali ja nemam čarobni štapić da mogu promijeniti takvu retoriku, ali mora poštovati volju srpskog naroda koji je birao političare iz RS'.

Kompletno obraćanje Borjane Krišto možete pratiti uživo putem portala Radiosarajevo.ba na linku ispred:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije