Iz budžeta uzeo dva miliona maraka za negiranje genocida u Srebrenici i pobjegao u SAD

Radiosarajevo.ba
Iz budžeta uzeo dva miliona maraka za negiranje genocida u Srebrenici i pobjegao u SAD
Foto: BNTV / Stefan Karganović

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka traga za Stefanom Karganovićem, direktorom NVO 'Istorijski projekat Srebrenica', izvještava BNTV.

Iza NVO 'Istorijski projekat Srebrenica' krije se projekt institucionalnog negiranja genocida u Srebrenici, a Karganović je u tu svrhu iz budžeta RS-a izvukao dva miliona maraka, izbjegao platiti 100.000 maraka za poreze i doprinosa, a onda pobjegao u SAD.

Okružno javno tužilaštvo zatražilo je pomoć od pravosudnih organa SAD-a kako bi Stefan Karganović bio priveden pred lice pravde. Zanimljivo je da se pravosudni sistem RS-a aktivirao baš u vrijeme kada je na pragu zastara predmeta, pa je vrlo izvjesno da osumnjičeni direktor NVO ''Istorijski projekat Srebrenica'' neće ni biti priveden pred lice pravde. Iz nevladinog sektora i opozicije tvrde da je zastara predmeta i bio cilj Tužilaštva, izvještava BNTV.

"Tužilaštvo je s ciljem ispitivanja osumnjičenog uputilo 15. maja 2020. godine, zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći pravosudnim organima SAD-a, s obzirom da je Stefan Karganović prema do sada raspoloživim informacijama državljanin SAD-a", navedeno je u saopštenju Okružnog tužilaštva.

Stefan Karganović uspješno je izvukao od vlasti Republike Srpske dva miliona maraka za ''Istorijsku projekat Srebrenica''. Još uspješnije je pronašao način da izbjegne plaćanje poreze i doprinosa, čime je oštetio budžet za 100.000 maraka. A najuspješnije, za sada, izbjegava da padne u pravosudne ruke zbog počinjenog krivičnog djela. Već šest godina zavarava organe gonjenja koji ne mogu ili ne žele da mu uđu u trag. Opozicionari kažu da je igra jasna.

"Oni su znali gdje je Karganović svih prethodnih godina. Osnovni cilj je da dođe do zastare predmeta i da on nikada ne odgovora za to što je opustošio budžet i to ne bi mogao da uradi da nije imao podršku vlasti u RS, prevenstveno SNSD-a. Vjerovatno će to završiti tako što će slučaj dobiti pravosudnu zastaru i neće odgovarati za ono što nije učinio, godinama se kao nije mogao pronaći. Čitav predmet je razvlačen godina", rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Stefan Karganović je jedan od koautora knjige "Rušenje RS", u kojoj su, kao "strani plaćenici", označene pojedine nevladine organizacije, udruženja, novinari i javne ličnosti. Na Karganovićevoj crnoj listi bio je i Transparency International BIH koji je tužio Karganovića za klevetu.

"Sve ovo vrijeme od kako je pokrenut postupak protiv njega on je bio u Srbiji društveno-politički aktivan, izdavao je određene publikacije, čak se javljao i u medijima i znalo se da je u Srbiji i ako se htjelo da se on dovede u BIH i da odgovara za ono za šta se tereti to se moglo i uraditi. Cilj je bio da dođe do zastare i da nikada ne odgovara", rekla je Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH

Zajedno sa Karganovićem potpisnik publikacije o Srebrenici je i Ljubiša Simić koji se, iako, ljekar opšte prakse, predstavljao kao forenzičar. BNTV saznaje da je Simić putovao u SAD, gdje se nalazi njegov prijatelj i saradnik Stefan Karganović. Iz Tužilaštva su potvrdili da su obavljene određene provjere i za Ljubišu Simića. Koje i šta to tačno znači, nisu odgovorili jer je predmet u fazi istrage i zbog toga ne mogu otkrivati više detalja, izvještava BNTV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije