Uz odgovarajuću podršku ljekara, vakcinisanje djeteta nije stresno

2
Radiosarajevo.ba
Uz odgovarajuću podršku ljekara, vakcinisanje djeteta nije stresno
Foto: ZZJZ FBiH / Porodica Milanović

Za roditelje dvogodišnje Petre, prva vakcinisanja bila su vrlo stresna. U razgovoru za Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Belinda Milanović, magistrica psihologije i Dragan Milanović, diplomirani inženjer građevinarstva iz Novog Travnika kažu kako im nije bilo prihvatljivo što se radio samo rutinski pregled i rutinsko vakcinisanje njihovog djeteta.

„Pedijatrica je naglasila da od nježnosti nema ništa i da se dijete treba regrutirati tokom pregleda. Nakon toga je najčešće uslijedilo naše smirivanje djeteta, a onda rutinsko vakcinisanje. Pri jednom terminu cijepljenja suprug je upitao pedijatricu koliko su vakcine uopće sigurne, na šta je dobio odgovor da vakcine imaju više koristi, nego rizika. Iskreno rečeno, do godinu dana smo više informacija o vakcinisanju dobili od medicinskih sestara, nego od pedijatrice“, govori Belinda.

Govori da je pri jednom dolasku u Dom zdravlja u Novom Travniku fotografisala Kalendar imunizacije za narednu godinu i da joj je to bio jedan od početnih koraka pri istraživanju svih informacija o vakcinisanju. Tako bi na svako naredno vakcinisanje odlazila pripremljena s osnovim informacijama o vakcini koje Petra treba primiti.

„Nakon godinu dana došlo je do promjene pedijatrice i mnogo toga se promijenilo. Posljednja dva puta smo jako zadovoljni odnosom pedijatra tokom vakcinisanja, jer smo prije svega gledali kako se naše dijete smije na pregledu kod pedijatra, što je do tada bilo gotovo nemoguće. Zatim smo dobili sve informacije o vrsti vakcina i odlikama zarazne bolesti protiv koje će se naše dijete vakcinisati. Dobili smo sve preporuke kako pratiti stanje nakon vakcinisanja i zaista smo tada prvi put došli mirni kući. Uprkos tome što sam proučila sve dostupne informacije o vrsti vakcina i odlikama zarazne bolesti, pedijatrica nam je mnogo toga dodatno rekla“, nastavlja Belinda.

Ova mlada majka poručuje da su sve informacije na internetu o vakcinama i vakcinisanju samo osnova i da su riječi i savjeti pedijatara od velike važnosti za zdravlje djece i za povjerenje roditelja.

„Mislimo da većina roditelja koji imaju negativne stavove o imunizaciji djeteta nemaju adekvatne informacije i povjerenje u zdravstveni sistem koji je u posljednje vrijeme sve više rutinski. Istina je da ima izuzetaka i zbog takvih osoba u zdravstvenom sistemu i dalje cijenimo poziv i struku koja nam je svima od velike važnosti“, prenosi stavove porodice Milanović majka Belinda.

Kaže i to da nikad kao mladi roditelji nisu doveli u pitanje redovnu imunizaciju svog djeteta, već su često bili zabrinuti zbog rutinskog pregleda i rutinskog vakcinisanja svog djeteta te zbunjeni zbog nedostatka adekvatnih informacija o vakcinama i vakcinisanju i savjeta pedijatara.

„Mišljenja smo da je vakcinisanje promijenilo svijet i spasilo mnogo života, te osiguralo normalan i zdrav život. Naš savjet svim roditeljima je da pronađu što više informacija o vrsti zarazne bolesti protiv koje se dijete treba vakcinisati, jer tek kada spoznamo koje su sve opasnosti od tih bolesti shvatit ćemo da možemo to promijeniti“, zaključuje Belinda.

„Pitajte, istražujte, dosađujte ako treba, jer sve je to za dobro vaše i naše djece“, poručuju roditelji Petre Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije