Uvoz kineske robe u BiH: SIPA nastavila akciju suzbijanja porezne utaje

Radiosarajevo.ba
Uvoz kineske robe u BiH: SIPA nastavila akciju suzbijanja porezne utaje

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, u saradnji s inspektorima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), i danas su nastavili jučer započetu akciju na suzbijanju poreznih i carinskih utaja prilikom uvoza raznih roba kineskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu.

„U kontrole na terenu danas su izašli i inspektori UIO iz Sektora za poreze, koji imaju zadatak da izvrše popis zaliha u skladištima obveznika koji se sumnjiče za nezakonit uvoz roba u BiH“, saopćio je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO-e.

Popis zaliha roba i sravnjavanje knjigovodstvenog stanja kod osumnjičenih obveznika trajat će narednih nekoliko dana, nakon čega će biti poznato za koliko se sumnja da je budžet BiH oštećen.

Akcija se provodi radi postajanja osnova sumnje da su pričinjena krivična djela porezne i carinske utaje, te krivično djelo organizovanja grupe koje se dovodi u vezu s krivičnim djelima porezne i carinske utaje, prilikom uvoza razne robe kineskog porijekla u Bosni i Hercegovinu.

U toku jučerašnje akcije privedene su četiri osobe, dva špeditera i po jedan prevoznik i posrednik pri uvozu roba u BiH. Oni su danas predati u nadležnost Tužilaštvu BiH.

Po nezvaničnim informacijama, istraga je obuhvatila Jovana D. iz špedicije "Feniks DJM", Milenka M. iz špedicije "Kult" u Gradišci te Branu R. i Sanela B, koji se sumnjiče za organizovani kriminal i utaju poreza prilikom uvoza kineske robe u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije