Uvjeti za ulazak u Švicarsku zabrinuli prijevoznike u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Uvjeti za ulazak u Švicarsku zabrinuli prijevoznike u BiH
Arhiv / Ilustracija

Nove epidemiološke mjere Švicarske, prema kojima svi koji ulaze u tu zemlju moraju imati negativan PCR test na koronavirus, utjecat će na kašnjenje isporuka robe, ali i manji broj putnika što će, kako kažu prevoznici, samo povećati njihove gubitke koji se gomilaju od početka pandemije, prenosi Biznisinfo.

Novim pravilima u Švicaroj predviđeno je da se, osim negativnog testa pri ulasku, putnici moraju i drugi put testirati nakon četiri do sedam dana ukoliko ostaju u toj zemlji.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić tvrdi da će nova pravila dodatno pogoršati ionako tešku situaciju prevoznika u Republici Srpskoj, ali i u cijeloj BiH.

Prema njegovim riječima, sve će to otežati i spoljnotrgovinsku razmjenu robe između BiH i ostalih zemalja, zbog čega će najviše biti pogođeni privreda, prevoznici, a na kraju i građani.

"Ne znamo kakva će biti organizacija na graničnim prijelazima, koliko će trajati pregled testova, te kolike će se gužve formirati. Međutim, izvjesna su duga čekanja na granicama", kaže Grbić za “Glas” dodajući da zabrinjava to što postoje nagovještaji da će slične mjere poput Švicarske donijeti i pojedine zemlje Europske unije.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, obim prijevoza putnika u javnom drumskom prevozu u BiH je lani ostvaren sa samo 41,20 posto u odnosu na 2019. godinu, dok je obim prijevoza putnika u javnom drumskom prevozu u prvih šest mjeseci 2021. godine ostvaren sa samo 42,60 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije