Usvojene mjere pomoći zbog "franačke krize"

Radiosarajevo.ba
Usvojene mjere pomoći zbog "franačke krize"


Iako Bosna i Hercegovina nije žestoko, kao Hrvatska, primjerice, pogođena kreditnom krizom zbog vrtoglavog rasta švicarskog franka, nadležna tijela ipak su građanima ponudila rješenje.

Tokom današnjeg sastanka Stalnog odbora za finansijsku stabilnost potvrđeno je, uz saglasnost Hypo Banke (koja jedina ima kredite u francima), da će se kurs franka vezati trenutno za 1.567 KM, kakav je bio do 31. decembra 2010. godine.

Banke će smanjiti kamatne stopu za jedan procentni poen svim svojim klijentima sa stambenim kreditima u švicarskim francima.

Ipak, to ne znači da građani neće morati plaćati razliku. Tzv. „balon“ kredit otplaćivat će se naknadno, po kamatnoj stopi od 3.95 posto.

Pisana ponuda će biti poslana svakom klijentu pojedinačno i stvar je svakog klijenta da se odredi o ponudi, a tokom trajanja balona klijenti će također imati opciju da, u slučaju promjene situacije, zamijene svoje balon kredite za kredite sa valutnom klauzulom u euro.

Hypo grupacija u Bosni i Hercegovini, koja nosi 99,6% ukupnog kreditnog portfolija sa CHF klauzulom, obratiće se saopštenjem za javnost, a ubrzo će se na web stranicama banaka biti kreditni kalkulator, kojim će klijenti moći izračunati efekte ovog modela.

Konačna odluka o prihvatanju ponuđenog modela zavisi o odluci samog klijenta, saopšteno je danas iz Centralne banke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije